Az USA Moszkvát, az oroszok Kijevet vádolják a harcok miatt

Fotó: AFP / GENYA SAVILOV

-

Nem enyhít az Oroszországot sújtó szankciókon az USA, amíg Moszkva ki nem vonul a Krímből. Putyin az ukránokra mutogatott Budapesten.


Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet Oroszországot vádolta a harcok kiújulásáért Kelet-Ukrajnában, és figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok nem enyhíti az Oroszországgal szemben az ukrajnai konfliktus miatt hozott szankciókat, amíg a Krímet vissza nem szolgáltatják Kijev fennhatósága alá.

„Sajnálom, hogy első felszólalásom alkalmából el kell ítélnem Oroszország agresszív cselekedeteit” – mondta Haley az ENSZ New York-i székhelyén az világszervezet Biztonsági Tanácsában csütörtökön. „Tényleg jobb kapcsolatokat akarunk Oroszországgal. A kelet-ukrajnai súlyos helyzet azonban megköveteli Oroszország tetteinek világos és komoly elítélését.”

Az ENSZ-nagykövet szerint az Ukrajna miatti feszültségeknek nem lesz egyhamar végük, ahogy a Krím bekebelezése miatt Oroszország ellen hozott szankcióknak sem. Haley hangsúlyozta: az Egyesült Államok továbbra is sürgeti a félsziget orosz megszállásának végét.

„A Krím Ukrajna része. A Krímmel kapcsolatos szankcióink addig maradnak érvényben, amíg Oroszország vissza nem adja a félsziget irányítását Ukrajnának” – mondta.

Haley felszólalását a Fehér Ház magyarázkodása előzte meg arról, hogy a pénzügyminisztérium hozzájárult, hogy egyes amerikai cégek korlátozott tranzakciókat bonyolíthassanak le az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal, az FSZB-vel. Ezt széles körben úgy értelmezték, hogy megkezdődött a szankciók enyhítésének folyamata. A pénzügyminisztérium közleménye szerint a korlátozott tranzakciók az FSZB-vel ahhoz kellenek, hogy amerikai cégek engedélyt kapjanak informatikai termékek eladására Oroszországba.

A pénzügyi tárca egy magas rangú tisztviselője közölte: a Trump hivatalba lépése előtt már készülő módosító intézkedés technikai jellegű, ugyanis amerikai vállalatok nem tudtak bizonyos termékeket Oroszországban eladni az FSZB engedélye nélkül.

Az FSZB hírszerzői és más tevékenysége mellett a titkosítással bíró szoftverek és hardverek behozatalát felügyeli Oroszországban. A biztonsági szolgálat engedélye kell olyan fogyasztói termékek importálására is, mint a mobiltelefonok vagy akár nyomtatók, ha titkosítással vannak ellátva.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján egyértelműen az ukrán vezetést tette felelőssé a Kelet-Ukrajnában kiújult harcok miatt. Szerinte Kijev provokálta az újabb, heves összecsapásokat a szakadárokkal, hogy ezzel szánalmat ébresztve önmaga iránt, pénzügyi segítséget szerezzen uniós államoktól és a Trump-adminisztrációtól.

A tájékoztatón ugyancsak részt vevő Orbán Viktor miniszterelnök nem nyilvánított erről véleményt. A magyar kormányfő annyit mondott: Budapest egy stabil, békés Ukrajna létében érdekelt, amely a minszki megállapodás betartása mellett jöhet létre. Putyin szerint Ukrajna fel akarja rúgni a minszki megállapodást, és csak ürügyet keres erre. Ezzel szemben nemzetközi megfigyelők szerint Moszkva nem hajlandó betartani a Minszkben született, többoldalú megállapodást.