Az USA mégis tiszteletben tartja az „egy Kína” elvet

Fotó: MTI/EPA / Narong Szangnak

-

Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint csütörtökön este telefonon beszélt Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és megerősítette, hogy kormányzata tiszteletben tartja az „egy Kína” elvet.


A Fehér Ház közleményben tájékoztatott kettejük telefonbeszélgetéséről. Eszerint hosszú és „rendkívül szívélyes” beszélgetést folytattak, és „Hszi elnök kérésére” Donald Trump megerősítette, hogy egyetért az „egy Kína” politika tiszteletben tartásával. Ennek alaptétele, hogy az Egyesült Államok nem ismeri el diplomáciailag Tajvan függetlenségét, hanem a szigetet Kína részének tekinti.

A Fehér Ház közleménye szerint Donald Trump és Hszi Csin-ping egy sor más kérdésben is eszmét cserélt, és meghívták egymást országaikba.

Jóllehet, megválasztása után Donald Trump telefonon fogadta Hszi gratulációját, beiktatása óta most először tartott vele megbeszélést. Sajtóhírek szerint Kína nem fogadta örömmel, amikor Trump decemberben, szintén telefonon, Caj Jing-ven tajvani államfővel beszélt, és – egyes értelmezések szerint – sejtette, hogy esetleg csak akkor támogatja az „egy Kína” politikát, ha Pekinggel megállapodásra tud jutni a kereskedelmi viták rendezésében. A mostani Trump–Hszi-megbeszélés előtt az amerikai elnök a Fehér Házban konzultált Rex Tillerson külügyminiszterrel.

Az amerikai–kínai egyeztetésre pár órával azt megelőzően került sor, hogy Donald Trump a Fehér Házban – helyi idő szerint pénteken – fogadja Abe Sindzo japán kormányfőt, akit a hétvégére a floridai nyaralójába is meghívott.