Az USA megakadályozta a protekcionizmus elítélését

Fotó: AFP / DON EMMERT

-

A G7 csoport csak semmitmondó nyilatkozatokat fogadott el Olaszországban. Trumpék ismét megakadályozták, hogy a protekcionizmus fontosabb legyen a szabadkereskedelemnél.


Az USA ellenállása miatt csupán minimális konszenzussal végződött a világ vezető gazdasági hatalmait tömörítő G7-csoport olaszországi találkozója. Washington meggátolta, hogy a zárónyilatkozatban kiálljanak a szabadkereskedelem mellett a protekcionizmussal és a piacvédő intézkedésekkel szemben. A dokumentumba mindössze ennyi került be: "Azon dolgozunk, hogy erősítsük a kereskedelem hozzájárulását nemzetgazdaságainkhoz". Ez éppen olyan semmire se kötelező megfogalmazás, mint amilyet két hónapja a G20-csoport – ugyancsak az USA nyomására – megfogalmazott.

A Bari Nyilatkozat a G7-csoport pénzügyminisztereinek nyolc év óta az első záródokumentuma, és a vendéglátó Olaszország ragaszkodott, hogy fogadják el.

A mintegy 100 országot érintő, világméretű pénteki hackertámadásra reagálva a G7-csoport figyelmeztetett a kibertámadások veszélyére. "Kijelentjük, hogy a kibertámadások növekvő veszélyt jelentenek nemzetgazdaságainkra (...), és megfelelő válaszokat igényelnek" – áll a közleményben.

Nem volt egyetértés a digitális gazdaság megadóztatása ügyében sem. Elsősorban az európai tagországok követelték, hogy az olyan nagy konszernek, mint a Facebook vagy a Google, azokban az országokban is fizessenek adót, amelyekben adatokhoz és üzleti nyereséghez jutnak. A zárónyilatkozatba ezzel kapcsolatban csak ennyi került be: "Továbbra is kötelezettséget vállalunk arra, hogy világszerte egy tisztességes és korszerű adórendszer érdekében fogunk dolgozni, és mindenki számára egyforma versenyfeltételeket igyekszünk teremteni".

A világgazdaság élénkülése a G7-ek szerint továbbra is mérsékelt lesz, és sok országban elmarad a lehetőségektől. A csoport tagjai – akárcsak a G20-ak – szerint síkraszállt amellett, hogy minden politikai eszközt fel kell használni annak érdekében, hogy el lehessen érni egy erős, tartós, kiegyensúlyozott növekedést, amelyből széles társadalmi rétegek és sok ország profitálhat.

A G7-csoporthoz az Egyesült Államok, Japán, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Kanada tartozik. A találkozón részt vettek az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői is.