Az USA leleplezte az izraeli atomfegyverkezést

Fotó: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais / MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais

-

Az Egyesült Államok példátlan lépéssel feloldotta a titkosítását egy 1987-es jelentésnek, amely részletesene leírha az izraeli atomfegyver-programot


A Pentagon február elején hírverés nélkül nyilvánosságra hozott egy addig szigorúan titkosnak nyilvánított, az izraeli nukleáris programról készült dokumentumot. Izrael, hogy elejét vegye egy közel-keleti atomfegyverkezési versenynek, soha nem ismerte be hivatalosan, hogy atomfegyverrel rendelkezne, és ezt hallgatásukkal mindeddig tiszteletben tartották az amerikai hatóságok is.

Az 1987-ben a Pentagon irányítása alatt álló védelmi elemzésekkel foglalkozó intézet (Institute for Defense Analysis) által készített dokumentum megjelentetésével Washington megtörte a több évtizedes csendet, s ez a lépés válasz lehetett Benjámin Netanjahu március eleji kongresszusi beszédére. Az izraeli kormányfő Barack Obama amerikai elnök rosszallása ellenére szólalt fel az amerikai kongresszus két háza előtt, s beszédében az iráni atomprogramot szabályozó egyezmény veszélyeire hívta fel a figyelmet.

A háromszázhatvannyolc oldalas dokumentum leírja, hogy:

  • Izrael miként fejlesztette katonai technológiáját, nukleáris infrastruktúráját és kutatását a múlt század hetvenes és nyolcvanas éveiben,
  • a nyolcvanas években Izraelben már képesek voltak az atombombánál ezerszer nagyobb hatóerejű fegyver elkészítésére, noha nem állítja egyértelműen, hogy el is készítették volna a hidrogénbombát,
  • a zsidó állam kutató laboratóriumai „egyenértékűek a Los Alamosban, Lawrence Livermore-ban és az Oak Ridge-ben lévő” intézményekkel, ahol az amerikai nukleáris arzenált fejlesztik,
  • Izrael akkor Amerika 1955 és 1960 közötti szintjén állt a nukleáris technológia szempontjából – Washington abban az időszakban az első hidrogénbombáját tesztelte.

Amerikában a dokumentum alapján úgy vélték, hogy Izraelben integrált rendszerként fejlesztik a hadsereget, benne a haditengerészetet és a légierőt, és az izraeli katonai technológia bizonyos esetekben fejlettebb az amerikainál.

A jelentés titkosításának feloldását egy Grant Smith nevű amerikai újságíró három éve kezdte kérelmezni a Pentagontól, sikertelensége után peres úton is. Az amerikai kormányzat most elérkezettnek látta az időt a jelentés közzétételére.

A nyilvánosságra került jelentésben a francia, az olasz, a nyugat-német és más NATO országokról szóló részek továbbra is titkosítva maradtak.