Az USA kész megvédeni szövetségeseit

Fotó: AFP / SAUL LOEB

-

Az amerikai erők összes haderőneme készen áll arra, hogy megvédje ázsiai szövetségeseit Észak-Korea fenyegetéseivel szemben - jelentette ki Joseph Dunford, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke abban a közleményben, amelyet ő és dél-koreai, valamint japán hivatali kollégája közösen adott ki hétfőn az amerikai erők csendes-óceáni parancsnokságán (PACOM), Hawaiin.


A legmagasabb rangú katonák megerősítették a három ország szoros együttműködését Észak Korea egyre súlyosabb nukleáris és rakétafenyegetéseivel szemben. Felszólították Phenjant, hogy hagyjon fel veszélyes provokációival.

2014 júliusa óta ez volt a legmagasabb rangú amerikai, japán és dél-koreai parancsnok ötödik megbeszélése.

Dunford és dél-koreai kollégája a múlt héten is találkozott, akkor Szöulban, a két ország közös katonai bizottságnak ülésén.

James Mattis amerikai védelmi miniszter is ellátogatott a múlt héten Dél-Koreába, és kijelentette, hogy Észak-Korea fenyegetése atomtámadással egyre súlyosabb, és ha Phenjan valóra váltja ezt, akkor "hatalmas katonai válaszcsapásra számíthat".

Hozzátette: nem tudja elképzelni, hogy az Egyesült Államok bármikor elfogadja atomhatalomnak Észak-Koreát.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is az észak-koreai fenyegetésről beszélt egy hétfői tokiói előadásában. Hangsúlyozta, hogy Phenjan nem csak a vele szomszédos országokra veszélyes, hanem az egész világra, de a válságban mindenképpen békés megoldást kell találni, nem pedig katonait.