Az USA is előkészítette az Észak-Korea elleni csapás terveit

Fotó: KCNA / KCNA VIA KNS

-

A konfliktus egyelőre eszkalálódik.


Az amerikai védelmi minisztérium elkészítette az Észak-Korea elleni megelőző csapás részletes terveit arra az esetre, ha Donald Trump elrendeli a támadást a kommunista diktatúra ellen – jelentette az NBC.

A Pentagon tervei szerint Guamról induló B-1B stratégiai bombázók képeznék a csapásmérő erő gerincét, és a műveletet harci repülőgépekkel, valamint műholdakkal és drónokkal támogatnák. A célpontok között nagyjából két tucat rakétaindító állomás és rakétakísérletekre használt létesítmény lenne.

A két-három katonai opció közül ez az egyik, amelyikkel talán lenne némi esély elkerülni a konfliktus eszkalálódását – mondta James Stavridis, a haditengerészet nyugalmazott admirálisa. Ám a megelőző csapás mindenképp azzal a kockázattal járhat, hogy Phenjan támadást indíthat Szöul vagy akár a Guam szigetén levő Andersen légi bázis ellen.

Az utóbbi napokban fokozódott az USA és Észak-Korea közötti kölcsönös fenyegetőzés. Trump elnök "olyan tűzzel és haraggal" fenyegette meg kedden Phenjant, "amilyet még nem látott a világ", ha Észak-Korea tovább fenyegeti az Egyesült Államokat. Phenjan erre azt közölte, mérlegeli, hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáival csapást mér Guam szigetére.

Guam az Egyesült Államok legtávolabbi területe a Csendes-óceánon. A sziget, ahol amerikai katonai bázis működik, légvonalban 3300 kilométerre fekszik Észak-Koreától. A bázison jelenleg hat B-1B bombázó állomásozik.