Az USA és Törökország készen áll a katonai megoldásra Szíriában

Fotó: ANADOLU AGENCY / Metin Pala

-

Az Egyesült Államok és Törökország továbbra is keresi a szíriai válság politikai rendezésének a lehetőségét, de ha az nem lehetséges, akkor a két állam készen áll a „katonai megoldásra" is, hogy kiűzzék Szíriából az Iszlám Állam erőit – mondta szombaton Isztambulban Joe Biden alelnök.


Az amerikai alelnök Ahmet Davutoğlu török miniszterelnökkel tárgyalt, ezután közös sajtóértekezleten ismertették országaik álláspontját. A vendéglátó egyetértett Biden kijelentésével, amely szerint „jobb lenne politikai megoldást találni”, de ha ez nem lehetséges, akkor készen kell állni a katonai megoldásra is az Iszlám Állm elűzésére Szíriából.


Az amerikai alelnök osztotta Davutoğlu véleményét, miszerint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) az Iszlám Állammal egyenértékű „terrorista veszélyt” jelent Ankara számára. Nem értettek egyet ugyanakkor a legfőbb szíriai kurd pártnak, a Demokratikus Unió Pártjának (PYD), illetve ez utóbbi fegyveres milíciájának, a Népvédelmi Egységeknek (YPG) a megítélését illetően. Davutoğlu ez utóbbiak fegyvereseit is terroristáknak nevezte, és szerinte ellenük is küzdeni kell.

Csakhogy az Iszlám Állam elleni harcban az YPG amerikai támogatást élvez, november végén az amerikai különleges erők katonái éppen azért érkeztek szíriai földre, hogy kiképezzék és segítsék a kurd milícia tagjait. Az YPG ugyanis a legszervezettebb és leghatékonyabb fegyveres erő a dzsihadisták elleni küzdelemben, de Törökország nem nézi jó szemmel a sikereit, mivel a csoport kapcsolatban áll a PKK-val, sőt, Davutoğlu szerint a kurd milícia is a PKK részét képezi.


A Fehér Ház egyik meg nem nevezett tisztségviselője szükségesnek tartotta hangsúlyozni: az amerikai alelnök szavai nem tükröznek semmiféle változást a Szíriával kapcsolatos amerikai stratégiában. Biden csupán felhívta a figyelmet, hogy miközben Washington a szíriai helyzet politikai rendezésére törekszik, addig az Iszlám Állammal szemben katonai téren is fellép.