Az USA és Franciaország együtt harcol a "pszichopata szörnyek" ellen

Fotó: AFP / Andrew Harnik

-


John Kerry amerikai külügyminiszter Párizsba utazott, hogy egyeztessen Francois Hollande francia elnökkel – számolt be róla a BBC. Az Egyesült Államok ezzel is szeretné mutatni, hogy kiáll egyik legfontosabb szövetségese mellett, akivel vállvetve fog harcolni az Iszlám Állam ellen. Az amerikaiak közvetlen segítséget is nyújtanak: a párizsi terrortámadások után a francia légierő bombázni kezdte az Iszlám Államot, az akciót pedig az USA hírszerzése is segítette.

A párizsi amerikai nagykövetség előtt tartott sajtótájékoztatón Kerry az Iszlám Állam terroristáit „pszichopata szörnyeknek” nevezte, és szerinte a támadásokat nem lehet civilizációk összecsapásaként értelmezni.


Semmilyen értelemben nem nevezném őket a civilizáció részének

– fogalmazott az amerikai külügyminiszter.

Közben a nyolc elkövető közül az egyetlen túlélőt továbbra is nagy erőkkel keresik a rendőrök. Salah Abdeslam a rendőrség feltételezése szerint Belgiumba szökött, ahol növelték a terrorizmus elleni készültség szintjét, és a Belgium–Spanyolország barátságos labdarúgó-mérkőzést is törölték.

A pénteki párizsi merényleteknek 129 halálos áldozatuk volt, a támadásokban több mint 400-an sérültek meg, közülük sokak állapota továbbra is súlyos. Francois Hollande három hónapos szükségállapotot szeretne elrendelni, de ehhez a parlament jóváhagyása is szükséges.

A párizsi terrortámadásról ide kattintva találja meg összes eddigi cikkünket.


„Vállvetve” – így látják a karikaturisták