Az USA elítélte az orosz letartóztatásokat

Fotó: MTI/AP / Vanessa Pena

-

Az amerikai külügyminisztérium elítélte az oroszországi tüntetések több száz résztvevője, köztük az ellenzéki Alekszej Navalnij őrizetbe vételét.


Vasárnap este a minisztérium szóvivője, Mark Toner közleményt adott ki, amely a demokratikus értékek elleni fellépésnek minősíti a letartóztatásokat.

„Felszólítjuk Oroszország kormányát, hogy azonnal bocsássa szabadon az összes letartóztatott békés tüntetőt” – olvasható Toner közleményében, hozzátéve, hogy Washingtont „zavarba ejti” az ismert ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij őrizetbe vétele.

Oroszországban vasárnap a hatóságok szerint törvényellenesen tartottak korrupcióellenes megmozdulást Moszkvában és több nagyvárosban. A tüntetéseket a Kreml már megkezdésük előtt törvényelleneseknek és provokatívaknak minősítette. A protestálók a többi között Dmitrij Medvegyev kormányfő távozását követelték, akit a Navalnij vezette Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány 70 milliárd rubel – 350 milliárd forint – értékű korrupcióval vádolt meg egy videóban.