Az USA együttműködne az oroszokkal

Fotó: AFP / ERIC PIERMONT

-

Az Egyesült Államok együttműködésre törekszik Oroszországgal, értelmetlen lenne elvágni a kapcsolatot azért, mert bizonyos ügyekben nem értenek egyet - jegyezte meg Rex Tillerson amerikai külügyminiszter az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott vasárnapi beszélgetés után.


Az amerikai és az orosz diplomácia vezetője a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) 50. külügyminiszteri tanácskozása alkalmával találkozott a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában.

Tillerson elmondta, hogy Oroszország hajlandónak mutatkozott tárgyalni Ukrajnáról az előrelépés érdekében. Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta: gyakorlatiasan áll az amerikai-orosz kapcsolatokhoz, és szerinte kezelhetőek a két ország problémái.

„Találnunk kell olyan pontokat, amelyekben együtt dolgozhatunk. Azokban a kérdésekben pedig, amelyekben eltérően gondolkozunk, folytatnunk kell az útkeresést, hogy megoldhassuk a problémát" - mondta újságíróknak Tillerson.

A politikus mindemellett leszögezte: Moszkvának meg kell értenie, hogy az amerikai elnökválasztás befolyásolása nagyon komoly ügy Washington számára és a bizalmatlanság egyik legfőbb forrása.

Oroszország következetesen tagadja, hogy beavatkozott a 2016-os amerikai választási kampányba, amelynek eredményeképpen Donald Trump amerikai elnök hatalomra került.

Tillerson emellett jelezte: Washington egyelőre nem válaszolt Moszkva lépésére, amelynek következtében az Egyesült Államoknak csökkentenie kell diplomáciai személyzetét Oroszországban. A külügyminiszter hozzátette: szeptember elsejéig döntés születik az ügyben. Az amerikai diplomáciának őszig 755-tel kell csökkentenie oroszországi nagykövetsége és három főkonzulátusa személyzetét, hogy beleférjen a Moszkva által megszabott 455-ös keretbe.

Az orosz-amerikai viszony fagyosnak nevezhető. A feszültségeket tovább fokozta, hogy Washington augusztus elején újabb szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben az energiaszektorban a választási beavatkozás, az ukrajnai konfliktusban játszott szerep és a Krím félsziget bekebelezése miatt.

A külügyminiszteri találkozó után Lavrov bejelentette, hogy a Trump-kormányzat moszkvai tárgyalásokra küldi az ukrajnai tárgyalásokért felelős új különmegbízottját, Kurt Volkert. Az orosz diplomácia vezetője vasárnap újságírók előtt elmondta: meggyőződése, hogy az amerikai kormány kész folytatni a párbeszédet számos bonyolult kérdésben.