Az USA atomrakétáinak indítókódja: 00000000

Fotó: Fotó: Europress/AFP / Béla Fotós

Húsz évig a világ leggagyibb jelszava akadályozta meg a III. világháború kitörését.


Az Egyesült Államok hadseregének vezetése a hidegháború ideje alatt leginkább gyáva civilek gyülekezeteként tekintett az ország vezetésére - köztük az elnökre és a védelmi miniszterre is. Különösen sérelmezték, amikor Kennedy elnök úgynevezett PAL-rendszerrel szerelte fel az atomrakétákat, melyek kilövését addig csak fizikai zárak akadályozták. A feltörhetetlennek mondott PAL-rendszerben már csak az indítókód birtokában tudta a felhatalmazott személy elindítani a rá bízott atomrakétát.

A rendszer bevezetését több tényező is indokolta. A USA vezetése sem bízott teljes mértékben tábornokaiban és a hadsereg végrehajtóiban. Tisztában voltak vele, hogy a katonák soraiban sok mentálisan instabil, forró fejű vezető dolgozik. A hidegháború időszakában, a harmadik világháború árnyékéban pedig nem volt életbiztosítás abban bízni, hogy egyetlen tábornoknak sem gurul el a gyógyszere. (És akkor még nem beszéltünk arról, hogy az USA több olyan országban is állomásoztatott atomfegyvereket, ahol a kormányzati rendszer a legnagyobb jóindulattal sem volt stabilnak nevezhető).

McNamara védelmi miniszer távozása után a hadsereg vezetőinek első lépései közé tartozott, hogy a szerintük felesleges procedurát minél egyszerűbbé tegyék, hogy a legkisebb késedelem nélkül válaszolhassanak a ruszkik atomcsapására - akkor is, ha a siló személyzete teljesen el van szigetelve a központi parancsnokságtól. Ezért az indítókódot a lehető legegyszerűbbre állították: 00000000. Biztos ami biztos, a kódot kézzel beírták az indítási kézikönyvbe is.

A silók őrzése ráadásul meglehetősen felületes volt, szinte bárkit, aki engedélyt kért, beengedtek mindenfajta komolyabb motozás nélkül. A III. világháborút tehát egy megkattant indítótiszt és három cimborája simán elindíthatták volna.

A sztorit a Gizmodo ismertette egy bizonyos Bruce G. Blair volt indítótiszt memoárjaira hivatkozva. A kódot azóta állítólag már megváltoztatták.Rossz jelszót választani emberi szokás

A hackertámadások után kiszivárgott és biztonsági kutatók által feldolgozott nagy jelszóadatbázisok mind ugyanazt mondják el: az emberek borzasztóan rossz jelszavakat használnak. A felhasználók negyven százalékának jelszava megtalálható a száz legnépszerűbb jelszó listáján. Aki hackerkedni akar, érdemes az 12345, 123456, 1234567 kódok valamelyikével vagy a password, esetleg a jelszo szavakkal kezdenie a próbálkozást. Néha ráadásul még a legerősebb, egész mondatnyi, számokat és írásjeleket is tartalmazó jelszó sem véd az emberi hülyeség ellen. A Wikileaks által életbiztosításként nyilvánosságra hozott, kóddal védett diplomáciai sürgönyöket azután tudta bárki elolvasni, hogy a kiszivárogtató oldalról szóló könyvben megjelent a kód. A hülyeség ellen tényleg nem véd semmi.