"Az uram nem bírta tovább, felakasztotta magát"

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Lejárt a kilakoltatási moratórium, folytatódik a számozott utcák lakóinak kálváriája Miskolcon. Nagy a bizonytalanság, sokan nem tudják, mi lesz velük, a legtöbb családot szomorúság és kilátástalanság hatja át. A miskolci közgyűlés múlt héten szorított még egyet, és gyorsított a kilakoltatáson.


„Falura nem tudok menni, tartósan beteg a gyerekem, kórházba kell vinnem” - mondja Fórizs Piroska, akinek négy gyereke van, 8-14 évesek. A nyomortelepen élnek, nem tudni, meddig.


Bárhova nem mehetek, mert elveszik a gyerekeimet.

A férje pár hónappal ezelőtt akasztotta fel magát a kamrában, ő talált rá. „Nem bírta elviselni azt a bizonytalanságot, amiben éltünk, hogy nem tudtuk, hova mehetnek majd”. Közmunka hol van, hol nincs, rendes munkát nem kap. A gyerekeknek egyre rosszabbul megy a tanulás, folyamatosan azt kérdezik, mi lesz velük, hova mennek?


30 éve élek itt, miért kell elköltözni? - kérdezi Fórizs Piroska


A miskolci önkormányzat tavaly nyáron jelentette be, hogy felszámolja a nyomortelepeket, köztük az úgynevezett számozott utcákat. A programot azzal indokolták, hogy rengeteg a bűntény a környéken, a telepek pedig alkalmasak a rejtőzködő életmódra. Múlt héten a miskolci közgyűlés újabb, a számozott utcákban élőkre vonatkozó döntéseket hozott. Az egyik ilyen a diósgyőri stadionfejlesztés, amely miatt magántulajdonban lévő telkeket is kisajátítanak, hogy ott út és parkoló is épüljön.


A becslések szerint 150 család élhet most bizonytalanságban a számozott utcákban. A pontos számokat egyelőre senki sem tudja. Az önkormányzat azért, mert sokan jogcím nélkül laknak a házakban. A roma önkormányzat pedig a napokban méri fel a helyzetet. Akinek lejárt a szerződése vagy tartozás miatt felbontották, jogcím nélküli lakónak számít. Miután egy csütörtökön elfogadott rendelet szerint nem lehet újrakötni a számozott utcákban lejáró szerződéseket, egyre többen járhatnak így.

Többen egyébként azután is fizették a díjat, hogy a szerződésük megszűnt. Az nem számít. A jogcím nélküli lakók új bérlakásra sem pályázhatnak. A szerződések folyamatosan járnak le, az ingatlangazdálkodó cég mindenkivel külön egyeztet – írta az önkormányzat. Mára 32 lakás áll üresen. Ennél a becslések szerint jóval több család költözhetett már el rokonokhoz, vagy még ennél is rosszabb körülmények közé.Szociális bérlakásként komfort nélküli vagy félkomfortos lakásokat írhatnak ki, a miskolci roma önkormányzat elnöke, Váradi Gábor viszont felhívta a figyelmet arra: ilyen házak csak a szanálásra ítélt területeken vannak.


Tesznek az utcára, nem tudjuk, mi lesz

– mondja Baranyi Gyula, akit gyerekeivel és unokáival együtt egy kétszobás házból raknak ki, 10 ezer forintos tartozás miatt. A kilakoltatási végzés előtt még 40 ezres hátralékuk volt, gyorsan befizették a nagy részét, de az már nem segített.


számozott utcák, miskolc

Baranyi Gyula családja


Bár néhány héten belül menniük kell, Baranyi Gyulának fogalma sincs, hogy hova. Rokonok itthon nincsenek, aki van, Kanadában él. Oda készülnek ők is – vagy legalábbis egy fiúk. Az ő repülőjegye megvan, a munka ígéretével megy ki. A kiutazáshoz még össze kellene szedni 10-15 ezer forintot, de már mindenüket eladták. Nem tudják, miből lesz pénz. Baranyi közmunkára nem megy, mert keveset fizet. Helyette vasazik. A fiú Svájcban is próbálkozott, de több romával együtt hazatoloncolták őket.

Nem ők az egyetlen család, ahol a végcél Kanada. A számozott utcák egyikén összefutottunk egy 8 éves kisfiúval, aki elárulta, nekik is mindjárt költözniük kell, ők is Kanadába mennek. Vidámnak tűnt.

A helyzet rendezésébe tavaly bevonták a Máltai Szeretetszolgálatot. Vecsei Miklós alelnök egyelőre nem akart nyilatkozni, a helyszínen viszont összefutottunk a szeretetszolgálat két munkatársával „akció” közben. A számozott utcák egyik lakóját nyugtatták, aki nemrég kapott egy papírt. Úgy értette, vasárnapig pakolnia kell. Kiderült, ez még csak a felszólítás, a végrehajtás ezután jön.

A máltaiak távol élő rokonok felkutatásában is szoktak segíteni. Egyikük arról beszélt, folyamatosan egyeztetnek az önkormányzattal, de még nem tudják, mi lesz.A helyzet nehéz és egyre nehezebb lesz

– mondta az egyik segélymunkás, karját széttárva.


számozott utcák, miskolc

Rendőrök is járőröznek


A máltaiakkal párhuzamosan megérkezett az Érpataki Közszolgálati lap tudósítója is, aki szemmel láthatólag nem először járt ott. A telefonjával fotózott egy házat, a benne élő idős nőt kereste. Ellenőrizni jött a nénit, hogy megvan-e még. Közben azon veszekedett, miért ilyen rumlisak még mindig az udvarok. Azt mondta, a néni fenyegetve érzi magát, lopják tőle az áramot. Mástól – állítása szerint – fát loptak, az elkövetőket elkapták, de hamar elengedték. Bár az ablakon valóban láttunk egy kék drótot átvezetve a szomszéd házból, Váradi Gábor szerint a nénitől nem lehet áramot lopni. Azt elismerte, hogy ilyen telepen az áramlopás előfordul.

Találkoztunk olyannal is, akinek napokon belül költöznie kell a „hidegházból” (hideg, mert nincs benne fűtés). Bódis Dezső épp a testvére udvarában hordta a felaprított fát. A testvére nélkül nem tudja, mihez kezdene. 60 éves, 35 éve lakik abban a házban, mit most el kell hagynia. 70 ezer forint tartozása van, az önkormányzat nem ajánlott neki semmit. Munka nincs, normális albérletet nem tud kifizetni.


számozott utcák, miskolc

Bódis Dezső kilátástalan helyzetben van


A testvérének viszonylag szerencséje van, az ő sorukat már pont nem érinti a stadionberuházás. A számozott utcák pont a DVTK-stadion mögött vannak. A beruházással érintett területen lévő lakások zöme önkormányzati, így ezekkel sok gondja nem lesz az önkormányzatnak. A múlt csütörtökön elfogadott javaslat szerint 19 magánlakást kell megvásárolni, vagy ha nem adják el a felbecsült áron, kisajátítani. A tervezetben határidők nem szerepeltek.


A stadionberuházás a kisebbik része


Kótai Róbert a feleségével és a 13 éves lányával egy önkormányzati házban lakik, nekik az építkezés miatt valamikor menniük kell. Hivatalosan senki sem tájékoztatta őket még semmiről. Tartozásuk nincs, a szerződésük határozatlan idejű. A házba bevezették a gázt, saját pénzen, 600 ezer forintért. WC az udvar végén, ettől csúnya fertőzéseket lehet kapni. Kapnak is, egy asszony lánya majdnem belehalt.

„Ha kapnánk másfél millió forintot, már mennénk is” - mondja Kótai Róbert. Ő Pestre vágyik, két utcával arrébb nem költözne csak azért, mert az tovább megmaradhat. „A nyomorból a még nagyobb nyomorba, fél évre?” – kérdezi.


számozott utcák, miskolc

Kótai Róbert másodvonalbeli nagybőgős volt


Elméletben kaphatna 1,5 milliót, de azt nem sikerült tisztázni, ha költözne, miért nem igényelte ezt. A pénz feltétele: el kell hagyni Miskolcot. Az önkormányzat tájékoztatása szerint eddig egy család élt a lehetőséggel. Ők egy Miskolchoz közeli településre költöztek.

Ezt a rendeletet is tavaly fogadta el az önkormányzat, ellenzéki és jogvédő tiltakozások közepette. A Jobbik azért tiltakozott, hogy miért jár pénz, a többi ellenzéki párt viszont a kitelepítés ellen. A telepfelszámolási program támogatására a Fidesz hónapokkal ezelőtt 35 ezer támogató aláírást gyűjtött össze. A Wikipédia szerint Miskolcon 2014-ben valamivel több mint 150 ezer ember élt.

A program vitatott része az Európai Unió előtt van, egy informátorunk szerint az EU „hamarosan mondhat valamit”. Most a roma önkormányzat és több mozgalom újra az unióhoz fordult: pénteken egy petíciót adtak át, hogy Brüsszel lépjen fel a romák „elüldözése ellen”, valamint az érintett családokat politikai menekültként kezeljék.


számozott utcák, miskolc


Kriza Ákos polgármestert is megkérdeztük volna, neki azonban „sok programja volt, nem ért rá.” Megkaptuk viszont Soós Attila fideszes frakcióvezető korábbi közleményét, amely „a városvezetés hivatalos álláspontját tükrözi.”

Soós szerint „a kutya ugat, a karaván halad”. Szerinte az, hogy 30 számozott utcai lakást ürítettek ki eddig, „élő cáfolata a program ellen huhogók rosszindulatú rémhíreinek”. Közleményében kitért arra is, akiknek nincs tartozásuk, pályázhatnak másik bérlakásra, de ez nem automatikus csere. A FIDESZ-KDNP „nem áll meg félúton, a nyomortelep-felszámolási programot” folytatják. A polgármester korábban azt nyilatkozta, 2018-ig fejezik be a telepfelszámolást.

A lakók 30 százalékának lehet határozatlan idejű, vagy ahogy ők nevezik, véglegesített szerződése. Ennél több ember rendelkezett ilyennel, de egy lakáscserével a korábban határozatlan idejű szerződés könnyen határidőssé változott. Bár a polgármester által említett 2018-as határidőről nem mindenki hallott, úgy tudják, rájuk kerül utoljára a sor. De hogy mikor, nem tudják.


számozott utcák, miskolc

Gulyás Jenőné több mint 30 éve lakik ebben a házban


Bele vagyok betegedve a bizonytalanságba

– mondja a 80 éves Gulyás Jenőné, aki a fiával él. A bizonytalan helyzet miatt már tavaly sem ültették be a kertet, ami jelentős kiesés. Festeni is akartak, annak sem állnak már neki.

Két utcával arrébb, az ötödik környékén – viszonylag messze a stadiontól – egy markológép dolgozik. Elkezdték kiépíteni a csatornát.