Az unokázós csalásnál is jobb módszereket találtak a bűnözők

Fotó: MTI/E. Várkonyi Péter / MTI/E. Várkonyi Péter

-

Adjon kölcsön, hogy a kórházban ne vágják le a rokon lábát. Vagy akciós paplannal lopnak. És még a régi telefonkönyvet is hasznosítani tudják.


Csökkent az úgynevezett unokázós csalások száma, új módszerekkel csalnak ki pénzt az idősektől – mondta Tarcsa Csaba. Az ORFK főkapitányi biztosa szerint főleg a fővárosban és Pest megyében tapasztalták, hogy idős embereket szólítanak meg az utcán, kórház után érdeklődnek, majd ráveszik őket arra, hogy üljenek be a kocsiba, és mutassák az utat oda. Közben eljátsszák, hogy telefonon megtudják, a rokonuknak le kell vágni a lábát, hacsak nem fizetnek egy nagyobb összeget a kórháznak.

Az elkövetők meggyőzik a sértettet, hogy adjon kölcsön pénzt, és zálogban nála hagynak egy euróval és dollárral tömött táskát. A pénzes táskát azonban kicserélik egy papírral tömöttre. Ilyen módon 23 esetben csaltak ki pénzt, százezertől akár másfél millió forintig. Új módszer az is, hogy egy értéktelen ajándékcsomagot visznek a sértetteknek, állítólag egy multicég képviseletében, és azt kérik, fizessék ki a 10-20 ezer forintos szállítási díjat. Kifigyelik, hol tartja az idős ember a pénzét, elterelik a figyelmét például azzal, hogy vizet kérnek, és meglopják.

Esetleg szóba elegyednek az idős emberrel, kikérdezik, milyen betegsége van, és „akciósan” értéktelen paplanokat ajánlanak neki a keringési panaszokra, ízületi vagy daganatos betegségekre, majd az előző módszerhez hasonlóan kifigyelik, hol tartja a pénzét, és a figyelem elterelésével meglopják.

Két nő szórólapterjesztőnek adta ki magát, így bejutottak ingatlanokba, elterelték a sértettek figyelmét, majd készpénzt és ékszert vittek el. Menekülésüket két férfi segítette autóval. Az elkövetők 2015 vége és 2016 áprilisa között tíz ügyben összesen 25 millió forint kárt okoztak, például Sarkadon, Kőszegen, Balmazújvárosban, Szegeden – mondta Terdik Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese.

Horváth Lajos ezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese öt ügyről számolt be. Egy férfi és egy nő a klasszikus „unokázós” csalással próbálkozott, a nőt tizenegy, a férfit tíz ügyben gyanúsították meg. Vácon szintén „unokázós” csalással próbálkoztak, de az idős nő mellett állt éppen a lánya, akire az elkövetők hivatkoztak. Amíg a nő szóval tartotta a telefonálókat, a lánya értesítette a rendőröket, akik így elkapták az elkövetőt. A bűnözők adják-veszik a régi, nyomtatott telefonkönyveket, amelyeket fel tudnak használni a csaláshoz – mondta Horváth Lajos.

Monoron három férfi uzsoratartozásra hivatkozva csalt ki pénzt idősektől, 2 millió forint értékben. Dabason pedig az Elműre hivatkozva telefonáltak egy idős asszonynak, hogy túlfizetése van, de a nő gyanakodott, értesítette a rendőröket, akik elfogták az elkövetőt. Ám továbbra is keresik azt a három férfit, akik idős emberekhez mentek be, vizet kértek, vagy drótot, és a sértettek figyelmét elterelve elvették a pénzüket. Gyálon 2,5 millió, Pilisszentivánon 1,5 millió forintot szereztek meg így – mondta a főkapitány-helyettes.

A modern kriminológia már nem bűnmegelőzésről, hanem veszélymegelőzésről beszél – mondta Garamvölgyi László. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója szerint azok a nemzetállamok tudnak a globalizációs kihívásokkal, így a kriminalitással szemben eredményesen fellépni, ahol nagyon magas szintű a közösségi, társadalmi bűnmegelőzés, ezért felértékelődik a társadalmi prevenció.