Az uniós politika egymillió munkahelyet hozott létre

Fotó: MTI / Mészáros János

-

2007 és 2013 között Magyarországon is eredményesnek ítélik a kohéziós politikát, 100 ezer új munkahely jött így létre.


Közzétette a 2007 és 2013 közötti időszakban megvalósult uniós beruházások értékelésének eredményét az Európai Bizottság. Eszerint egymillió új munkahely létrejöttéhez járult hozzá az uniós kohéziós politika, amely jelentős GDP-növekedést generált a tagállamokban 2007 és 2013 között.

A politika magyarországi eredményei közt említik a jelentős beruházási értéket, több mint 100 ezer új munkahely létrejöttét, nagyszámú kutatási projekt támogatását.
Valamennyi uniós tagország gazdaságának javát szolgálta a kohéziós politika, különös tekintettel a nehéz gazdasági időszakra; a legtöbb tagállamnak, de főként az újonnan csatlakozott országok számára létfontosságú forrás volt az uniós beruházás.

Az unió 6,5 százalékos átlagához képest is kiemelkedő volt Magyarország, ahol 57,1 százalékot ért el az állami beruházások aránya, amely évente 304 eurós befektetést jelent lakosonként. Mintegy 3900 kutatási, technológia-fejlesztési és demonstrációs (KTF) projekt, közel 2000 startup vállalkozás létrejöttét finanszírozta a kohéziós alap.
Az alap segítségével Magyarországon 502 kilométer új út épült és 20 kilométer hosszú vasútvonal. Mintegy 2500 kilométeres már meglévő közút és 200 kilométer vasútvonal újult meg, valamint 478 ezer ember csatlakozhatott új vagy korszerűsített szennyvíztisztító létesítményekhez a beruházási támogatás révén.