Az uniós polgárok nem rajonganak a feltétel nélküli alapjövedelemért

Fotó: Europress/AFP/Pedro Armestre / Europress/AFP/Pedro Armestre

-

Az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek egyelőre nem kell törnie a fejét a feltétel nélküli alapjövedelem esetleges bevezetésén. 364 nap alatt 270 ezer aláírás gyűlt össze, pár óra alatt kellene befutnia a sikerhez még szükséges 730 ezernek. A bolgárok voltak a leglelkesebbek, rajtuk kívül senki sem teljesítette az országonként kitűzött szignószámot.


Hivatalosan és kötelezően egyelőre nem kerül napirendre az unióban a feltétel nélküli alapjövedelem ügye. Ma ér véget az egy évig tartó aláírásgyűjtés, és a szükséges egymillió szignóból csak mintegy 270 ezer van meg. Bár Bulgária elképesztő hajrát vágott ki (csak itt sikerült a kitűzött országos célszámot túlteljesíteni), és online nagyon egyszerű csatlakozni a támogatókhoz, elképzelhetetlennek tűnik, hogy a hátralévő pár órában befut még 730 ezer aláírás. (A magyar polgárok uniós szinten a hatodik legszorgalmasabbak voltak, de így is csak a kitűzött aláírásszám kevesebb mint felét sikerült produkálniuk.) Így az Európai Bizottság nem lesz köteles behatóan tanulmányozni a kezdeményezést, s nyilvános meghallgatást sem kell rendezni arról az Európai Parlamentben. (Itt, a Versuson, a VS.hu vitarovatában azonban tovább folyik az elképzelés tanulmányozása, korábban pedig itt írtunk részletesen a feltétel nélküli alapjövedelemről.) A képre kattintva részletesen is böngészhető, melyik államban hány aláírás gyűlt össze A képre kattintva böngészhető, melyik államban hány aláírás gyűlt össze a feltétel nélküli alapjövedelemért

Függőben az egységes telefontarifa és a 30 km/h-ás sebességkorlát

Eddig az egyetlen hivatalosan is sikeres európai polgári kezdeményezés a „Right2Water”, amely azt szeretné, ha az unióban jogszabályba foglalnák, hogy a hozzáférés az ivóvízhez alapvető jog, és a víz nem árucikk. A szervezők szerint megvan a szükséges több mint egymillió szignója az Egy közülünk kezdeményezésnek, de ezeket még nem nyújtották be az Európai Bizottságnak. Az Egy közülünk célja, hogy tiltsák meg az embriók elpusztításával járó kísérletek uniós finanszírozását. És van több lezárult kezdeményezés, amelyről még nem tudni, összegyűjtötte-e az egymillió aláírást. Ezek közt van a Stop vivisection, amely az állatkísérletek betiltását szeretné elérni. Illetve az, amelyik az EU 2009-es Klíma-Energia csomagjának felfüggesztését követeli (kivéve az energiahatékonysági záradékot), míg a legnagyobb szén-dioxid-kibocsától, mint Kína, USA és India nem írják alá a kibocsátás korlátozásáról szóló nemzetközi szerződést. És nem tudni pontosan azt sem, mikor nyújthatják be Brüsszelnek a hitelesített aláírásokkal ellátott dokumentumokat azok, akik egy új, egyszerű online platformot sürgetnek az unióban, amelyet könnyen használhat bármely uniós polgár politikai véleménye kifejtésére, vagy épp a polgári kezdeményezéshez hasonló aláírások gyűjtésére. A lezárt, de egyelőre álló kezdeményezések közt van még az, amelyik az EU összes városában alapértelmezésben írná elő a 30 km/h-ás sebességkorlátot, és az, amelyik totálisan egységes telefontarifát szeretne a 28 tagállamban, és ezzel véget vetne minden roamingolásnak.

Az európai polgári kezdeményezést a Lisszaboni Szerződés hozta létre, s mint jogintézménynek az a célja, hogy az Európai Unió polgárai is kezdeményezhessenek uniós jogszabályokat az Európai Bizottságon keresztül. Ha a bizottság befogad egy felvetést, mert úgy ítéli meg, uniós hatáskörbe tartozik, akkor a szervezőknek egy évük van arra, hogy legalább hét tagállamban minimum egymillió aláírást gyűjtsenek össze. A kellő számú hitelesített aláírás összegyűjtése után az Európai Bizottságnak három hónapon belül fogadnia kell Brüsszelben a kezdeményezés szervezőit, hogy részletesen kifejtsék elképzeléseiket, az Európai Parlament pedig közmeghallgatást szervez. Ezt követően az Európai Bizottság köteles érdemben foglalkozni a tervezettel. Ez jelentheti azt, hogy uniós jogszabálytervezettel áll elő, de megfelelő indoklás mellett el is utasíthatja a kezdeményezést.
-
-