Az uniós külügyminiszterek aligha mentik meg a menekülteket

Fotó: MTI/MTVA / Argirisz Mantikosz

-

Egyelőre Líbiára hárítják a felelősséget, miközben újabb menekülteket szállító hajók kerültek bajba a Földközi-tengeren.


Az Európai Unió külügyminiszterei hétfői luxembourgi tanácskozásukon egyetértettek, hogy azonnali cselekvésre van szükség a földközi-tengeri menekültkérdésben, de a probléma mindaddig nem oldható meg, míg Líbiában nem jön létre működő, a határait ellenőrizni tudó állam. Ezt a tanácskozáson résztvevő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta az MTI-nek.

A beszámolójából ítélve az uniós külügyminiszterek most arra várnak, hogy létrejöjjön egy líbiai egységkormány, amely aztán megkapna minden segítséget. Ez lenne a garancia az EU déli határvidékének a biztosítására. Tesznek azért néhány lépést az embercsempészet visszaszorítása érdekében, például fokozni fogják a titkosszolgálati és bűnügyi együttműködést. Szijjártó Péter MTI-nek adott beszámolójából az nem derül ki, hogy a már tengeren hánykolódó menekültek megmentése érdekében mit lépnek a külügyminiszterek.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet értesülése szerint közben három, menekülteket szállító hajó is bajba került hétfőn a Földközi-tengeren. A szervezet közölte, hogy egy ismeretlen telefonálótól kapta a római irodája az segélyhívást, amely szerint a süllyedő hajó fedélzetén mintegy 300 ember tartózkodik, s közülük húszan már meghaltak. Részleteket nem ismernek, még azt sem, hogy hol vannak a hajók. A hétvégén szintén felborult egy menekülteket szállító hajó. Az egyik túlélő szerint 950-en voltak a szerencsétlenül járt hajó fedélzetén. A tragédiának 28 túlélője van.