Az uniós bukta után változtat a kormány a cafeterián

Fotó: MTI / Faludi Imre

-

A szerdai kormányülésen dönt a kormány az Erzsébet-program átalakításáról - jelentette be a kormányszóvivő azt követően, hogy az Európai Bíróság úgy döntött: az utalvány és a SZÉP-kártya kibocsátásának korlátozásai ellentétesek az uniós joggal.


A magyar kormány továbbra is elszánt az Erzsébet-program megtartásában, ugyanakkor tudomásul veszi és tiszteletben tartja az Európai Bíróság magyar cafeteria-rendszerről szóló döntését - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő, miután a luxemburgi testület részben jogellenesnek találta a magyarországi cafeteriarendszer működését.

A Bíróság szerint a kibocsátás módja sérti az uniós jogot. Az Erzsébet-utalványok esetében kedvezményes adózással csak az állami Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnak van erre lehetősége, míg a Széchenyi Pihenőkártyánál gyakorlatilag néhány hazai nagybankra szűkítette a 2012-től érvényes szabályozás a kibocsátók körét. A Bíróság döntése kötelező érvényű, tehát a kormánynak ezen azonnal változtatnia kell - áll az ítéletben.

Ezzel nem is késlekednek. Kovács Zoltán közölte: a kormány szerdai ülésén tárgyal a kérdésről, és olyan rendszert hoznak létre, amely megfelel az európai unió követelményeinek, de legfőképpen tiszteletben tartja, figyelembe veszi a magyar emberek érdekét.

Hangsúlyozta azt is: a 2016-ra meghirdetett programok, illetve az idén érvényes szabályok változatlanul megmaradnak, a pályázatok lezajlanak, a pénz illetve a keretek rendelkezésre állnak. Vagyis az utalványok és a SZÉP-kártya is változatlanul felhasználható. Ezt egyébként holnapján megerősítette az Erzsébet-utalvány kibocsátója is.