Az unióból nem kértek, de az európai orvosokat megtartanák a britek

Fotó: AFP / GEOFF CADDICK

-

Egy felmérés szerint a britek többsége úgy véli: szükségük van a képzett bevándorlókra.


A britek többsége, 84 százaléka támogatja, hogy az uniós állampolgárok a Brexit után is Nagy-Britanniában maradhassanak. Még a kilépésre szavazók 77 százaléka is így válaszolt a közvélemény-kutatók kérdésére. Az ICM intézet felmérése szerint sokakat aggaszt a bevándorlás, de elismerik, hogy munkájukkal a bevándorlók hozzájárulnak a gazdaság teljesítményéhez és a társadalom hasznára vannak. Mindössze 12 százalék szeretné, ha csökkenne a képzett munkaerő beáramlása Nagy-Britanniába. 46 százalék támogatja, hogy növekedjen, 42 százalék pedig a mostani arányt tartja megfelelőnek. Azt viszont a megkérdezettek 62 százaléka támogatná, hogy csökkenjen a képzetlen munkaerő beáramlása.

A felmérés szerint a kilépéspártiakat 15 százaléka ellenzi a magasan képzett munkaerő további beáramlását, 45 százalék támogatja, hogy még többen jöjjenek, 40 százalék a jelenlegi szintet tartja megfelelőnek. A megkérdezettek háromnegyede értett egyet azzal, hogy olyan bevándorlási politikára van szükség, amely révén ellenőrizni lehet, ki jön az országba, de fenntartja a gazdaság és a társadalom számára hasznos mértékű bevándorlást.

A britek többsége támogatná, ha növekedne a külföldi ápolók, orvosok, informatikai szakemberek és tudósok száma.

A brit kormány szerint viszonossági alapon a továbbiakban is biztosítható lesz a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az uniós társállamokban letelepedett britek jogainak érvényesülése.