Az unió egyre kevesebbet költ mezőgazdaságra

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Az EU mezőgazdasági kiadásai csökkentek, azonban a termelékenység óriási erővel bír.


Az Európai Unió tagállamai közül Franciaországnak, Spanyolországnak és az Egyesült Királyságnak vannak a legnagyobb mezőgazdasági területei, ehhez képest a közép-kelet-európai régióban csak Lengyelország és Románia rendelkezik számottevő termőterületekkel.


A 2010-es felmérések szerint Franciaország 33 854 millió euró értékben állított elő mezőgazdasági termékeket, ezzel toronymagasan az első helyen áll az uniós országok között. Magyarország ugyanebben az évben 3801 millió értékben termelt, ezzel a teljesítményével pedig Bulgária, Szlovákia, Horvátország és Szlovénia előtt áll – ami természetesen a területi adottságokkal is összefüggésben van.

A közös agrárpolitikára (KAP) az unió évek óta folyamatosan kevesebbet költ. Míg a nyolcvanas évek elején a KAP az uniós költségvetés 66 százalékát adta, a 2014–2020 közötti időszakban csak 37,8 százalékot tesz ki. 1992 óta – ekkor emelkedtek meg hirtelen a közvetlen támogatások – a mezőgazdasági kiadások reálértéke nem változott, kivéve 1996-ban és 1997-ben (a kergemarhakór-válság és három új tagállam csatlakozása miatt). A KAP költségvetési költsége az EU bruttó hazai termékéhez (GDP) viszonyítva tehát az 1990. évi 0,54 százalékról a 2020-ra tervezett 0,34 százalékra ra csökkent.Az Európai Unió mezőgazdasági politikája több célt is szolgál: garantálja az élelmiszer-biztonságot (minőségi ellenőrzéssel), támogatja a mezőgazdaságból élőket (korszerűsítési beruházások, új munkahelyek teremtése). A 2014 és 2020 közötti időszakra 118 tagállami vidékfejlesztési program elfogadtatása már lezárult. A magyar program finanszírozásához a hét év alatt 3,4 milliárd euróval járul hozzá az Európai Unió.

Továbbá az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) 99,6 milliárd euró finanszírozásban, valamint nemzeti és regionális állami forrásokból, illetve magánbefektetésből további 60,6 milliárd euróban részesülnek a vidékfejlesztési programok. A magyarországi vidékfejlesztési program (VP) 4,2 milliárd eurónyi közpénzt tartalmaz, amely a 2014–2020 közötti hétéves időszakban áll rendelkezésre (3,4 milliárd euró az EU költségvetéséből, 740 millió euró pedig nemzeti társfinanszírozásból).