Az unió bővíti a magyar gazdaságot

Fotó: MTI Rt. Fotószerkesztőség / Kálmándy Ferenc

-

Csak az uniós forrásoknak köszönhető, hogy jövőre bővül a gazdaság – derül ki a Pénzügykutató Zrt. adataiból.


A bruttó hazai termék (GDP) 2,2 százalékos idei és 3,0 százalékos jövő évi növekedését prognosztizálja hétfőn bemutatott legfrissebb előrejelzésében a Pénzügykutató a tavalyi 3,1 százalékos növekedés után. Bár ez első pillantásra egész jó hírnek tűnik, a kutatócég azt is hozzátette, hogy mindez kizárólag az uniós támogatásoknak és kisebb részben a várható növekvő lakossági fogyasztásnak köszönhető.

A kutatók szerint az első fél év látványosan igazolta, hogy mihelyt elapadnak az uniós források, megtorpan a növekedés. Az uniós pénzforrások megnyílásával azonban jövőre élénkülnek a beruházások, és a foglalkoztatás is tovább bővül. A prognózis a beruházások 10 százalékos visszaesésével számol ebben az évben, amelyet az alacsony bázison ugyanilyen mértékű növekedés követ majd 2017-ben. A beruházások drámai visszaesését részben ellentételezi a fogyasztás, miután a reálkeresetek ebben az évben 7,7 százalékkal emelkednek 0,3 százalékos éves átlagos inflációval számolva, és a 2,1 százalékosra emelkedő jövő évi infláció mellett is 3,5 százalékkal növekednek.


A fogyasztástól is csodát várnak


Az államháztartás hiánya bőven a maastrichti kritériumon belül 1,8 és 2,6 százalékon alakul, míg a GDP-arányos államadósság a tavalyi 74,7-ről idén 74,0, jövőre 73,1 százalékra csökken. Rekordszintre emelkedik idén a külkereskedelmi és a fizetési mérleg többlete, ami 10, illetve 6,5 milliárd eurót is elérhet a tavalyi 8,6 és 3,7 milliárd után. Az apadó uniós transzferek ellenére nagyarányú külső többlet a magánberuházások elmaradását is tükrözi. A vállalatok továbbra is nettó megtakarítók ahelyett, hogy a tevékenységük bővítését szolgáló hitelfelvételeikkel a gazdasági növekedést táplálnák, pedig az ország felminősítése növeli a pénzügyi befektetések vonzerejét, erősíti a forintot és kedvezőbbé teszi az államadósság és a magáncégek finanszírozását is – állapították meg a kutatók.