Az UNESCO vizsgálatot indít a madagaszkári kalózkincs miatt

Fotó: Getty Images/iStockphoto / rep0rter

-

Arra kíváncsi, vajon tényleg a hírhedt 17. századi skót kalóz, William Kidd kincseire bukkant-e egy hajóroncsban Madagaszkár partjainál Barry Clifford amerikai kincsvadász és csoportja. Clifford korábban Kolumbusz Santa Maria nevű hajóját is megtalálni vélte, de kiderült, hogy tévedett.


Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) június végéig küldi ki szakértőit a szigetországba, hogy megvizsgálják a régész által a közelmúltban felszínre hozott leleteket.

Clifford május 7-én jelentette be, hogy egy 50 kilogrammos ezüstrudat találtak Kidd hajójának, az Adventure Gallerynek a roncsában, amelyre a Madagaszkárhoz tartozó Sainte-Marie-sziget közelében leltek rá. A kincsvadász egy dokumentumfilmes forgatócsoport kamerái előtt hozta felszínre az ezüstrudat, amelyet a parton átadott Hery Rajaonarimampianina madagaszkári elnöknek.William Kidd hajóskapitány a brit hatóságok szolgálatában üldözte a kalózokat, ám később maga is kalóznak állt, 1698-ban elfogták, és 1701-ben felakasztották. Zsákmányát azóta is kincsvadászok keresik.

Az ezüstrúd kiemelése után John de Bry régész megerősítette, hogy valóban az Adventure Gallery kincse került elő.Clifford állítása szerint csapatával 13 hajóroncsot talált egy öbölben Sainte-Marie-nál, az utóbbi hónapokban ezek közül kettő feltárásán dolgoztak.

Az UNESCO ugyanakkor úgy véli, az amerikai kincsvadász megrongálhatta az értékes tenger alatti régészeti helyszínt, mivel a nemzetközi szervezet tudomása szerint a feltáráskor nem volt vele megfelelő képzettségű régész, és a feltárással kapcsolatban semmiféle előzetes tervet nem nyújtott be a madagaszkári hatóságoknak.Az Oktober Films londoni produkciós vállalat, amely a kincs kiemelésekor a helyszínen forgatott, azonban azt közölte, hogy benyújtottak egy részletes tervet az illetékes hatóságnak a víz alatti feltárás megkezdése előtt, és egy elismert tengeri régész segítségét is igénybe vették, aki minden alkalommal rendelkezésre állt, hogy felügyelje a feltárást.A produkciós cég hozzátette, hogy Clifford expedíciója nemcsak átadta a leletet a helyi kormánynak, hanem a műkincsek megőrzése érdekében vállalta egy helyi múzeum és egy kis laboratórium felújítási munkáinak költségét is.

Barry Cliffordnak nem ez az első nézeteltérése az UNESCO-val. Az amerikai régész tavaly arról számolt be, hogy Kolumbusz Kristóf hajójára lelt rá Haiti partjainál, de az UNESCO később cáfolta, hogy valóban a Santa Maria roncsa került volna elő.