Az UNESCO nem tudott az Orbánnak épített teraszról

Forrás: Huropo

-

A Várban a karmelita kolostor a Miniszterelnökség épülete lesz, itt alakítják ki Orbán Viktor irodáját is, valamint ide építenek egy hatalmas teraszt is, amelyre nem kértek engedélyt az UNESCO-tól.


Csütörtökön a 444 vette észre, hogy a Miniszterelnökségnek szánt karmelita kolostort nem csak felújítja a kormány – illetve állítja vissza a II. világháborút megelőző állapotára, ahogy azt eredetileg tervezték –, hanem az egyik emeletén egy nagyobb teraszt is kialakítanak.


Akkor lapunknak is megerősítette a Miniszterelnökség az átépítést, mint írták „ a Karmelita kolostor első emeletén, a Duna felőli oldalon helyezkednek el az állami protokoll fogadóterei, ezért előtte ugyancsak protokoll funkciójú terasz kerül kialakításra”.

Az épület egyébként műemlék, ráadásul az UNESCO a budai látképet a világörökség részévé is nyilvánította. A Miniszterelnökségen az RTL Klubnak úgy nyilatkoztak, az építkezéshez minden engedélyt megszereztek, és értesítették a változásokról az UNESCO-t is. A nemzetközi szervezet valóban jóváhagyta az építkezést, de azt írták, a kormány csak egy általános kérést adott be állagmegóvásra.

Azt a mai napig nem lehet tudni, hogy a Várnegyed átépítése valamint a terasz építése összesen mennyibe kerül. L. Simon László, a felújításért felelős államtitkár korábban úgy nyilatkozott: nincs ma Magyarországon olyan felelős politikus, aki meg tudná mondani, mekkora lesz a végösszeg.