Az üldögélés többet árt a szívének, mint hinné

Fotó: Getty Images / Sean Gallup

-

Az ülő életmód elősegíti a szív koszorúereinek elmeszesedését, állapították meg a texasi egyetem kutatói. Akkor is, ha egyébként valaki sportol.


Az egészségesen rugalmas és hajlékony koszorúerekben a kalcium lerakódása miatt megkeményedő plakkok keletkeznek, ami infarktushoz vezethet.

Az amerikai kutatók 2000 ember fizikai aktivitását mérték illetve rögzítették hordható eszközök segítségével, és megvizsgálták a kalcium lerakódást is az erekben. A résztvevők átlagéletkora 50 év, a naponta ülve, mozgás nélkül töltött idő 1 és 11 óra között volt, és naponta 0 és 200 perc közötti időt töltöttek közepesen vagy nagyon intenzív sporttal.

Minden negyediknek ki lehetett mutatni a meszes lerakódásokat a koszorúereiben. Akik a legtöbbet ültek, általában idősebbek voltak, nagyobb volt a súlyuk, cukorbetegségük vagy magas vérnyomásuk volt. Ezen kívül a lerakódások is az ő ereikben jelentek meg a legnagyobb valószínűséggel.

Ha minden egyéb tényezőt kizártak, minden plusz ülve töltött óra akkor is 12 százalékkal nagyobb esélyt jelentett a plakkok kialakulására, derült ki az adatok elemzéséből. Ráadásul nem a sportnak illetve a sport hiányának, hanem az ülő életmódnak volt leginkább köze a meszesedéshez.

A testmozgáson kívül ügyelni kell arra, hogy ha valaki ülőmunkát végez, gyakran álljon fel, és lehetőleg minden órában tartson öt perc szünetet. Ezen kívül lift helyett használjuk a lépcsőt, ebédidőben sétáljunk egyet, mert ez mind segít valamelyest - mondják a kutatók, akik szerint ugyanakkor további vizsgálatok kellenek ahhoz, hogy meg tudják mondani a szünetek optimális gyakoriságát és hosszát.

A tanulmány az amerikai kardiológusok szaklapjában jelent meg.