Az ukránosítást védte a magyar pedagógusok előtt az oktatási miniszter

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Nem zárják be a nemzetiségi tannyelvű iskolákat, ehelyett több lehetőséget biztosítanak a tanulóknak az ukrán nyelv elsajátításához – mondta Lilija Hrinevics oktatási miniszter a Beregszászi járás magyar iskoláinak igazgatóinak.


Hrinevics szerint az oktatás nyelvét szabályozó 7. cikkelyt sok mítosz övezi, és azt politikai célokra használják fel. A miniszter szerint a törvény nyelvi cikkelyével kapcsolatban van a legtöbb félreértés a nemzetiségek körében.

"Nem igaz, hogy a nemzetiségi iskolák bezárásáról van szó. Amit a cikkely valóban megváltoztat, az az, hogy az 5. osztálytól növeli az ukrán nyelven oktatott tantárgyak számát, és ukrán nyelvű tantárgyakat vezet be" – mondta.

Neki csak a cikkely 4. pontjával kapcsolatban vannak kételyei, amely kimondja, hogy az 5. osztály után csupán néhány tantárgy oktatható anyanyelven. Erről vitát kezdeményez a parlamentben, ahol a nyelvi sajátosságokat figyelembe vevő különböző oktatási modelleket fog javasolni.

Hrinevics szerint ha a magyar iskolák tanulói az érettségiző 11. osztályig kizárólag magyarul tanulnak, akkor nem lehetséges, hogy megfelelő szintű ukrán nyelvoktatást kapjanak. A tantárgyak többségét azonban magyar nyelven fogják tanítani – mondta miniszter, aki szerint a szülők választhatnak, magyar vagy ukrán oktatási nyelvű iskolába íratják-e a gyermeküket.

"Egyesek szerint szűkítjük a jogokat, amikor néhány tantárgyat ukránul akarunk oktatni, én pedig azt állítom, hogy mi bővítjük a jogokat" – mondta. Az államnyelv ismerete nélkül az iskolák végzőseinek szűkösek a lehetőségeik a szakmai kiteljesedést, állami szolgálatba lépést, sőt bizonyos orvosi segítség igénybe vételét illetően is – mondta Hrinevics. A magyar iskolák számára új módszert dolgoznak ki, tankönyveket és didaktikus anyagokat készítenek az ukrán nyelv hatékonyabb oktatása érdekében.

A miniszter kijelentéseire Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke reagált. Szerinte a korábbiakhoz képest semmi nem változott, Hrinevics a magyar iskolák vezetőinek azt magyarázta, hogy az ukrán állam milyen felelősséget érez a gyermekek iránt, ezért mindenkinek meg akarja adni a jogot, hogy ukránul tanulhasson.

"Mi is kiálltunk saját véleményünk mellett, miszerint az oktatási törvény 7. cikkelyével az a legnagyobb baj, hogy alkotmányellenes, törvényellenes, kisebbségi jogokat von meg, és eddig meglévő lehetőségektől fosztja meg a szülőket és diákokat" – mondta Orosz, aki szerint ilyen alapokra nem lehet építkezni, mert az építmény összeroskad.

Az ukrán oktatási miniszter kétnapos munkalátogatást tett Kárpátalján. Ungváron és Beregszászon az új oktatási törvény kisebbségekre vonatkozó rendelkezéseit ismertette kárpátaljai magyar vezetőkkel és a megye magyar iskoláinak igazgatóival.