Az ukránok szerint Moszkva vitte az utcára a kijevieket

Fotó: Sputnik / Alekszej Vovik

-

Az ukrán főváros több pontján tüntetnek. A kijevi vezetés orosz törekvéseket sejt az akciók hátterében.


A megélhetési problémák miatt tiltakozva több ezren vonultak utcára Kijevben. A rendőrség szerint délre összesen mintegy 6 ezer tüntető gyűlt össze a belváros különböző pontjain. Több mint 3 ezren tüntetnek a parlament épülete előtt, de demonstrálók állnak a nemzeti banknál és az elnöki hivatal előtt is. A jegybanknál tüntetők a bankbezárások miatt elvesztett betétjeikért akarnak kártérítést, illetve követelik Valerija Hontarjeva jegybankelnök lemondását is. A betétesek kártérítéséről kedden tűzött napirendjére egy előterjesztést a parlament.

Egyes tüntetők azt mondták, hogy a rezsiköltségek növekedése, mások pedig a kenyér árának emelkedése miatt vonultak utcára. Egy helyi újságíró a Facebookon azt írta, hogy a tüntetésen való részvételért 125 hrivnyát (mintegy 1400 forintot) ajánlanak a "szervezők", ezt azonban több demonstráló tagadta.

Az ukrán fővárosban több utcát lezártak és fémdetektoros kapukat állítottak fel. A rendfenntartásra körülbelül 5 ezer rendőrt és nemzeti gárdistát vezényeltek ki, komolyabb atrocitás egyelőre nem történt. A nemzeti banknál mintegy 30 embert őrizetbe vettek, mert szeszes italt osztottak a demonstrációra érkezőknek.A Facebookon posztoltak egy videót arról, több tucatnyi, a Majdan-tüntetésekről ismert, úgynevezett "tyitusko", azaz fizetett provokátor gyülekezik a kormány épületének környékén.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat,az SZBU korábban azt állította, hogy Oroszország provokációkra készül, és az a célja, hogy előre hozott parlamenti választásokat kényszerítsen ki Ukrajnában. Az SZBU azt is jelezte, hogy az akciót november 15-én tervezik megkezdeni.

Az ukrán titkosszolgálat azt állítja, hogy dokumentumok jutottak a birtokukba, amelyek szerint Moszkva Ukrajna destabilizálására készül. Hasonló információkat hozott nyilvánosságra ukrán hackercsoport is. A CyberJuntának azt állítja, sikerült feltörnie Vlagyiszlav Szurkovnak, Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadójának e-mail-fiókját, s ebben ők is találtak a destabilizációs tervről szóló levelet.