Az ukránok is befejezték a nehézfegyverzet visszavonását Donyecknél

-

Délután a szakadárok, most az ukránok is bejelentették, a nehézfegyverzetüket eltávolították a frontvonaltól.


Alexandr Zaharcsenko, az oroszbarát szakadárok vezetője szombat délután jelentette be, visszavonták az összes, 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű fegyverzetüket. Szombat este az ukrán fél is bejelentette, hogy ők is befejezték az átszállítást.


Igaz, ahogy azt az AP hírügynökség is megjegyezte, az említett időpontig egyetlen „független” forrás sem erősítette meg a két fél állításait.

Ráadásul mind Kijevben, mind a szakadárok által ellenőrzés alatt tartott területen valótlannak nevezték a másik oldalnak a nehézfegyverek kivonására vonatkozó állításait. A TASZSZ által idézett Baszurin azt mondta, hogy az ukrán katonák szombatra virradóra tizennégy alkalommal nyitottak tüzet a felkelőkre a donyecki repülőtér közelében, ráadásul – mint hozzátette – 122 milliméteres aknavetőkből is tüzeltek.

Illetve, Kijevben hírszerzési információk alapján már pénteken azt mondták, a szakadárok csak színlelik a nehézfegyverek kivonását, nem a kijelölt területre csoportosítják át azokat, hanem olyan helyekre, ahonnan akár félóra alatt visszaállíthatják azokat a korábbi állásokba.