Az ukrán válság izzította a forródrótot a NATO és az oroszok között

Fotó: AFP / CATRINUS VAN DER VEEN

-

Ismét van közvetlen távközlési kapcsolat a NATO és az orosz katonai erők vezetése között, az úgynevezett forródrótot német kezdeményezésre építették ki – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS). A NATO katonai vezetése a hidegháború vége óta most először rendelkezik a szövetséget az orosz katonai vezetéssel közvetlenül összekötő állandó távközlési lehetőséggel. A forródrót kiépítésének oka az ukrán válság és az atom volt.


Az észak-atlanti szövetség európai főparancsnoka és a katonai bizottság elnöke egyaránt rendelkezik engedéllyel arra, hogy kapcsolatba lépjen orosz kollégáival. A kommunikációs csatornák mindenkor nyitva állnak, és rendszeresen ellenőrzik, hogy működnek-e.


A NATO arról nem tájékoztatott, hogy mikor helyezték üzembe a rendszert, de a lap az egyik tagállami delegációtól úgy értesült, hogy az orosz fél az előző héten adta meg az elérhetőségeket. A NATO titkosnak minősítette a kapcsolatfelvételre irányuló eljárást.

A forródrót kiépítését Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter kezdeményezte tavaly decemberben. Azzal érvelt, hogy az ukrán válság miatt növekvő feszültségben szükség van az állandó összeköttetésre, hogy kezelhetőek legyenek az esetleges krízishelyzetek. A kezdeményezést egyebek mellett az atomfegyver célba juttatására alkalmas orosz hadászati bombázók fokozott aktivitása ösztönözte.

Az észak-atlanti szövetségnek csak tavaly 400 alkalommal kellett riasztania Európában állomásozó vadászgépeket, hogy befogjanak és egy ideig kísérjenek különböző orosz harci gépeket. A NATO-gépeket azért riasztották, mert az orosz repülők nem kapcsolták be a gép helyzetének meghatározására is szolgáló jeladó berendezést, és nem léptek kapcsolatba a légi irányító szolgálatokkal – írta a FAS.


Az eredeti forródrót Washingtont és Moszkvát kötötte össze, a hidegháború „legforróbb" időszakában kirobbant kubai rakétaválság után építették ki egy 1963-ban kötött megállapodás alapján. A forródrót nem telefon-összeköttetés volt, hanem egy írásos üzenetváltási rendszer.