Az ukrán tiltás miatt az orosz énekesnő nem utazhat az Eurovízióra

Fotó: Europress/Valeriy Melnikov / Europress/Valeriy Melnikov

-

Fellépett a Krím félszigeten, megsértette az ukrán törvényeket.


Az ukrán titkosszolgálat, az SZBU megtiltotta, hogy Julija Szamojlova orosz énekesnő Ukrajnába utazzon. Szamojlova képviselné Oroszországot Kijevben a májusi Eurovíziós Dalfesztiválon. A döntést Olena Hitljanszka, az SZBU szóvivője jelentette be.

A gyerekkora óta kerekesszékes, mozgássérült énekesnőt azért sújtották beutazási tilalommal, mert 2015-ben fellépett a Krím félszigeten. Ezzel megsértette azt az ukrán törvényt, amely szerint a Krímre félszigetre csak ukrán területről, az ukrán hatóságok engedélyével lehet beutazni.

Szamojlova azt mondta, hogy nem emlékszik pontosan a koncertjére, egyébként a félszigetre „ugyanúgy utazott,


mint bármely más orosz területre".

Kijev sokáig hezitált azon, hogy kivételt tegyenek-e a 27 éves orosz énekesnővel. Az orosz média a múlt héten azt jelentette, hogy Szamojlova elutazhat az Eurovízióra, de ezt azonnal cáfolta Vaszil Hricak, az SZBU főnöke. Azt mondta, nem született döntés a kérdésben, de szerinte a törvényeknek mindenkire egyformán kell vonatkozniuk.

Szomojlova a Flame is Burning című dalával nyerte meg az oroszországi válogatót, Moszkva pedig közölte, hogy nem küld más versenyzőt a dalfesztiválra, ha Szamojlovának megtiltják a beutazást.