Az ukrán radikálisok vezetője a kijevi vezérkar tanácsadója lett

Fotó: AFP / YURY KIRNICHNY

-

A Jobb Szektor vezetőjének feladata, hogy tartsa a kapcsolatot az önkéntes zászlóaljakkal.


Dmitro Jaros, az ultranacionalista Jobb Szektor vezetője, és aki az oroszbarát szakadárok ellen harcol Kelet-Ukrajnában, a kijevi védelmi minisztérium tanácsadója lett. A 43 éves parlamenti képviselő szerepe a minisztérium szóvivője szerint az, hogy közvetítsen az önkéntes zászlóaljak és a vezérkar között – írja a faz.de.


A Jobb Szektor szóvivője szerint „önállóak” maradnak, de mostantól a védelmi minisztérium fogja őket finanszírozni.


A harcosaink a jövőben jól felszereltek lesznek

– tette hozzá a szóvivő.


A Jobb Szektor tagjai a kijevi demonstrációk alatt sokszor a tüntetők és a rendőrség közötti összecsapások kezdeményezői voltak, az új tanácsadó, illetve a párt vezetője, Dmitro Jaros ellen Oroszországban eljárást is indítottak terrorizmusra való felbujtás miatt, valamint elfogatóparancsot adtak ki ellene.


Új alkotmány

Eközben Kijevben hétfőn megtartotta első ülését az alkotmányozó bizottság. Petro Porosenko elnök bejelentette a hatalom decentralizációját, de ez nem érintené a védelmi-, a biztonság- és a külpolitikát. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ukrán hatóságokat arra szólította fel, hogy a reformot szavaztassák meg a Donyeck-medence szakadárjaival is.


Az oroszbarát szeparatisták kritizálják az alkotmánnyal foglalkozó bizottságot, mert abban nincsen nekik egy képviselőjük sem. Vezetőjük, Andrej Purgin pedig még nagyobb önállóságot szeretne elérni Donyeck és Luhanszk környékének.

Az orosz külügyminiszter, Lavrov emellett azt is szeretné elérni, ha Délkelet-Ukrajnának speciális gazdasági kapcsolatokat is lehetősége lenne létrehozni Oroszországgal. Illetve azt is, hogy ezeken a területeken az ukrán mellett az orosz is hivatalos nyelv legyen, de ennek a lehetőségét az ukrán elnök már elutasította.

A szakadárok és orosz támogatóik azt szeretnék, ha Ukrajna államberendezkedése föderális lenne. Porosenko elnök azonban ezt az ötletet elvetette.


Ukrajna egységes állam volt, most is az, és az is marad a jövőben is.

Egy esetleges népszavazás lehetőségét azonban nem zárta ki. Szerinte a cél az lenne, hogy egy olyan alkotmányuk legyen, amely megfelel az európai normáknak és értékeknek.