Az ukrán külügy provokációnak nevezi Rogozin állítását

Fotó: AFP/RIA-NOVOSTI/POOL/Mikhail Klimentyev / AFP/RIA-NOVOSTI/POOL/Mikhail Klimentyev

-

Az ukrán külügy tagadja az orosz miniszterelnök-helyettes állítását, hogy az ukránok hatóságok megtiltották az őt szállító repülőgép belépését az ukrán légtérbe.


Dmitrij Rogozin a május 9-i, győzelemnapi katonai parádé alkalmából látogatott a Moldovából kivált Dnyeszter menti Köztársaság fővárosába, Tiraszpolba. Az orosz miniszterelnök-helyettes egy  Twitter-üzenetben azt írta, hogy repülőgépét útban Moszkva felé az ukrán hatóságok nem engedték át légterükön, és ugyanígy tett Románia is. Rogozin állítását egyébként az orosz állami hírügynökség erősítette meg: szombaton arról adtak információt, hogy a kormányfőhelyettes végül egy menetrend szerinti repülőjárattal tért vissza a köztársaságban tett látogatásáról, mert különrepülőgépét sem Ukrajna, sem Románia nem engedte át légterén. Most azonban az ukrán külügyi tárca azt közölte az Interfax-Ukraina hírügynökséggel, hogy ez nem felel meg a valóságnak. A Rogozint szállító repülőgép önként fordult meg Ukrajna területe fölött, majd visszatért Kisinyovba. Hozzátették, hogy semmilyen tiltás nem volt az ukrán légtér átrepülésére, és cáfolták azt is, hogy a Rogozint és kíséretét szállító gép miatt a levegőbe emelkedett volna az ukrán légierő két MiG-29-es vadászgépe. A külügyminisztérium „a  fantázia szüleményének és olcsó provokációnak” nevezte az orosz politikus állítását. Az orosz miniszterelnök-helyettes mindenesetre fenyegetőzni kezdett az eset miatt.


A románok pedig számon kérik Rogozin fenyegetőzését

Rogozin a románokra is tett megjegyzést a twitterén, azzal fenyegetőzött, hogy „legközelebb TU-160-as típusú hadászati bombázóval utazik” majd a térségbe. Erre a román külügyminisztérium szinte azonnal reagált: a tárca nyilvános magyarázatot kér a moszkvai hatóságoktól arról, hogy az orosz kormány hivatalos álláspontját képviselte-e az orosz miniszterelnök-helyettes a NATO- és EU-tag Romániával szemben. A román külügy szerint a hadászati bombázóval való fenyegetőzés nagyon súlyos kijelentés olyan körülmények között, amikor „Oroszország megsértette Ukrajna területi épségét és szuverenitását, az oroszbarát szeparatisták pedig súlyosan megsértik a (Romániával) szomszédos állam közrendjét”. A tárca azt is hangsúlyozta, hogy azzal, hogy Románia - az Egyesült Államok követelésére - lezárta légterét Rogozin gépe előtt, csupán az Európai Unió által életbe léptetett szankciókat tartották érvényben, mivel az orosz politikus szerepel az EU szankciós listáján.