Az ukrán külügy bekérette a kijevi magyar nagykövetet

-

Bekérették hétfőn az ukrán külügyminisztériumba Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövetet, Lázár János a magyar titkosszolgálatok ukrajnai tevékenységével kapcsolatos kijelentései miatt.


Natalija Halibarenko külügyminiszter-helyettes az ukrán fél aggodalmát fejezte ki a nemzetbiztonsági bizottság ülésének jegyzőkönyve alapján megjelent információ miatt - tette közzé a kijevi külügy.


Kijev szerint ugyanis Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Ukrajna függetlenné válása óta példátlan kijelentéseket tett a magyar titkosszolgálatok Ukrajna területén folytatott tevékenységéről. Halibarenko megengedhetetlennek nevezte, hogy a magyar titkosszolgálatok az ukrán partnerszolgálatok előzetes értesítése nélkül folytattak tevékenységet Ukrajna területén.


Egyúttal visszautasította azokat a vádakat is, amelyek a magyar fél részéről érték az ukrán külügyminisztériumot, és amelyek szerint nem kapnak megfelelő segítséget a Kárpátalján tömbben élő magyar nemzeti kisebbség tagjai.

Halibarenko kifejezte meggyőződését, hogy az ukrán-magyar párbeszéd a jövőben is az egyetértés és a jó szomszédság szellemében folytatódik, amely hagyományosan jellemzi a két állam kapcsolatait.