Az ukrán helyzet miatt veszélybe került a térség stabilitása

-

Egyes értelmezések szerint Ukrajnában már polgárháború van, egy másik szerint csak majdnem.


Magyarországon az emberek nincsenek közvetlen életveszélyben, de a térség biztonsági stabilitása komoly veszélybe került - mondta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke. Azonnali menekülthullám nem várható.

A bizottság tagjai zárt ülésen kaptak tájékoztatást több minisztériumtól, a rendőrségtől, az Alkotmányvédelmi Hivataltól és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálattól.

Molnár Zsolt bizottsági elnök ezután beszélt arról, hogy egyes értelmezések szerint Ukrajnában már polgárháború van, más értelmezések szerint küszöbön áll a polgárháború, a nyílt fegyveres konfliktus, amelyben civilek halhatnak meg.

Az egyértelmű, hogy hosszú válságra lesz.

Németh Szilárd fideszes alelnök csak arról beszélt, milyen témákban kérdezték a meghívottakat, a válaszokról viszont nem beszélhetett, mert azokat 20 évre titkosították.

Mirkóczki Ádám jobbikos politikus csak arról beszélt, rettenetesen kényes és kaotikus a helyzet, amely a május 25-i választásig fokozódhat. A kárpátaljai magyarság miatt egyelőre nem kell aggódni, de oda kell rájuk figyelni, mert az események gyorsan változnak - tette hozzá a politikus.