Az ukrán gárdában is szolgált a kijevi merénylő

Fotó: ANADOLU AGENCY / Vladimir Shtanko

-

Parsov Szevasztopolban született. A belügyminiszter tanácsadója szerint Moszkva képezte ki a gyilkosságra.


A volt orosz parlamenti képviselő, Gyenyisz Voronyenkov gyilkosa oroszországi kiképezése után épült be az ukrán Nemzeti Gárdába – írta Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Facebookon. Voronyenkovot csütörtökön Kijev központjában lőtte le a támadó, Pavlo Parsov. A lövöldözésben megsebesült Voronyenkov testőre és a merénylő is. Parsov a műtőasztalon halt meg.

Az ukrán állampolgárságú, 23 éves Parsov a krími Szevasztopolban született. 13 hónapot szolgált az ukrán Nemzeti Gárdában, Herascsenko szerint csak azért, mert Oroszországban erre képezték ki. A férfit állítólag már körözték többek között fiktív vállalkozás alapításáért és pénzmosásért. A nyomozók kihallgatják azokat a gárdistákat is, akik együtt szolgáltak vele.


Két okból történhetett

Kijev változatlanul azt állítja, hogy Parsov Moszkva utasítására követte el a merényletet. Voronyenkov tanú volt az Oroszországba menekült, hazaárulással vádolt exállamfő, Viktor Janukovics elleni perben – mondta Jurij Lucenko. A főügyész szerint Voronyenkov Oroszországban leleplezte a titkosszolgálat, az FSZB csempészetét, és ezután több tucat tábornokot menesztettek. A főügyész szerint alapvetően két okból ölhették meg a volt képviselőt: vagy azért, mert tanúskodott Janukovics ellen, vagy mert leleplezte az FSZB üzelmeit.

Moszkva tagadja a kijevi vádakat. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője abszurdnak nevezte, hogy az orosz titkosszolgálatok állnának a merénylet mögött. Szerinte a történtekért Kijev a felelős, mert nem tudta szavatolni Voronyenkov biztonságát.