Az ukrán elnöknek még egy korábbi országvezető lett a tanácsadója

Fotó: AFP PHOTO/ROMAN BENICKY / Béla Fotós

-

Petro Porosenko ukrán elnök tanácsadója lesz Mikulás Dzurinda kétszeres volt szlovák kormányfő és külügyminiszter. A korábbi grúz elnök is a segítői között van Porosenkónak.


Az ajánlatot tegnap kaptam és rövid megfontolás után úgy döntöttem, hogy elfogadom.

mondta az exkormányfő, aki a jövőben az ukrán államfő külügyi tanácsadóinak egyike lesz. Hozzátette: Ukrajnában kulcsfontosságú politikai és gazdasági reformok megvalósításában kell majd segédkeznie.


Dzurinda szerint Szlovákia – mivel már átesett a gazdasági átalakulás ezen időszakán – példamutató lehet Ukrajna számára, amely „a nyugathoz akar tartozni és nagy megújulásra van szüksége”.

Mikulás Dzurinda rövid időn belül már a második volt szlovák kormánytag, aki tanácsadói szerepet vállal a jelenlegi ukrán vezetésben. Idén februárban Ivan Miklos kétszeres volt pénzügyminiszter, a szlovákiai nagyprivatizáció levezénylője jelentette be, hogy főtanácsadói posztot vállalt el Natalija Jareszko ukrán pénzügyminiszter mellett. Miklos szerint az ő feladata a helyi adórendszerrel összefüggő kérdések megoldása, illetve a költségvetés átszervezése lesz.

Mikulás Dzurinda és Ivan Miklos alapító tagjai és meghatározó egyéniségei voltak a szlovák jobboldal egykoron meghatározó – ám az elmúlt években szinte teljesen lemorzsolódott – pártjának, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Pártnak (SDKÚ-DS), több egymást követő szlovák kormányban egyidejűleg vállaltak szerepet. Mikulás Dzurinda kormányaihoz köthető Szlovákia európai uniós tagfelvétele, illetve NATO-csatlakozása is. Ivan Miklos neve ugyanakkor külföldön leginkább a szlovákiai nagyprivatizáció levezénylésével, az egykulcsos adórendszer bevezetésével, valamint Szlovákia euróövezeti csatlakozásának előkészítésével kapcsolatban vált ismertté.

A két politikus tavaly nyáron együtt lépett ki az SDKÚ-DS-ből és bár parlamenti képviselői mandátumukat megtartották, azóta nem voltak különösebben aktívak a szlovák politika élvonalában. Mindeközben anyapártjuk lemorzsolódása tovább folytatódott, az azóta eltelt egy évben a Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Pártot szinte az összes közvélemény-kutatás a parlamenti küszöb alatt mérte.


Szaakasvili

Porosenko február közepén a korábbi grúz elnököt, Miheil Szaakasvilit a kormányzati reformokkal foglalkozó nemzetközi tanácsadói testület vezetőjének nevezte ki.


A 47 éves volt grúz elnök Nyugat-barát, oroszellenes politikusként volt ismert, amíg hatalmon volt. Pártjának 2012-es parlamenti választási veresége után azonban Moszkvával szorosabb kapcsolatot ápoló politikai erők kerültek hatalomra Grúziában, és azóta Szaakasvili és több tucat szövetségese ellen indult nyomozás korrupció és hivatali visszaélés gyanújával. Az azóta külföldön élő exállamfő ellen hazájában fegyveres támadás megszervezése és közpénz jogosulatlan elköltése miatt emeltek vádat, emiatt zárolták az ő és több családtagja vagyonának egy részét.