Az ukrán elnök tanácsadója szerint drónnal támadtak a diverzánsok

Fotó: MTI/AP/Szergej Csuzavkov / MTI/AP/Szergej Csuzavkov

-

Az idén ez már a harmadik felrobbant lőszerraktár.


Az ukrán ügyészség szerint diverzánsok robbantották fel a vinnicjai lőszerraktárt. A lángokban álló raktárépületek környékéről több tízezer embert evakuáltak, és légtérzárat rendeltek. A Kijevtől 240 kilométerre délnyugatra fekvő, Vinnicja megyei Kalinyivkánál kedd este történt nagy erejű robbanás. Az épületek lángra lobbantak, és hatalmas tűz ütött ki.

Az ukrán védelmi minisztérium szerda este közölte, hogy egyelőre megszűntek a robbanások. A kárelhárításban részt vevők jelenleg a tűzfészkeket oltják. Egyelőre egy sérültről lehet tudni.

A katonai ügyészség diverziónak minősítette az esetet – mondta Olena Hitljanszka, az ukrán titkosszolgálat, az SZBU szóvivője. Jurij Birjukov, az ukrán államfő tanácsadója a Facebookon azt írta, hogy a raktárat vélhetően egy drónnal robbantották fel. Egy őrt álló katona drónra utaló gyanús zajról tett jelentést néhány másodperccel azelőtt, hogy megkezdődtek a robbanások. Ez egyelőre feltételezés, bizonyítékokat még nem találtak.

A lőszerraktár hatvan hektáros területén 188 ezer tonna lőszert tárolnak, köztük Grad, Szmercs és Uragan sorozatvetőkhöz való rakétákat.

Kora reggelig már több mint 30 ezer embert evakuáltak. Az eddigi jelentések szerint négy lakóházban keletkezett tűz a becsapódó lövedékektől, délelőttig valamennyiben eloltották a lángokat.

A robbanások és a tűz megfékezésén csaknem hétszázan dolgoznak. A délelőtti órákban még percenként három újabb robbanásról érkeztek hírek. A katonai raktárak fölött 50 kilométeres sugarú körben lezárták a légteret, 47 személyvonat útvonalát megváltoztatták. A környéken lekapcsolták az áramszolgáltatást.

Az idén már harmadjára történt hasonló eset Ukrajnában. Március 23-án a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, Balaklija település közelében tört ki tűz és robbantak fel lőszerek egy katonai raktárban. A feltételezés szerint ott is drónnal elkövetett diverzió történt. Szeptember 22-én a Donyeck megyei Novojaniszol közelében csaptak fel a lángok egy katonai raktárban, az előzetes vizsgálatok alapján gyújtogatás miatt.