Az ukrán elnök szerint bojkottálni kell a 2018-as foci-vb-t

Fotó: AFP / ODD ANDERSEN

-

Petro Porosenko ukrán elnök felszólította országa szövetségeseit: bojkottálják a vb-t, ha az oroszok nem vonulnak ki Ukrajnából.


Ezt az ukrán államfő a német Bildnek mondta el, mielőtt Berlinben találkozott volna Angela Merkellel, Németország kancellárjával. Hozzátette: alapvetően szereti különválasztani a politikát és a futballt, de olyankor nem tehet így, amikor a Sahtar Donyeck kénytelen 1200 kilométerrel nyugatabbra, Lvivben játszani a meccseit, mert Donyecket megszállták az oroszbarát erők – a helyzetről Ligeti Nagy Tamás írt nagyszerű cikket.


Azt hiszem, párbeszédet kell kezdeményeznem az oroszországi világbajnokság bojkottjáról. Amíg orosz erők tartózkodnak Ukrajna területén, elképzelhetetlennek tartom, hogy abban az államban vb legyen

– mondta a Guardian szerint Porosenko, hozzátéve: Angela Merkelt arra kéri, hogy foganatosítson keményebb szankciókat Oroszországgal szemben, amely sorozatosan sérti meg a minszki tűzszünetet.


Ezzel kapcsolatban a német kancellár a tájékoztatón arra a kérdésre, hogy jó javaslatnak tarja-e Porosenko felvetését, azt mondta, hogy egyelőre az idei évvel foglalkozik, „munka pedig van bőven”. A 2018-as világbajnokságig pedig még lesz egy Európa-bajnokság is, 2016-ban, aminek „előre örülök” – mondta Angela Merkel. Hozzátette: szoros összefüggést kell teremteni az Oroszország elleni szankciók és az ukrán válság rendezését célzó minszki megállapodások végrehajtása között, az ügyben a csütörtökön kezdődő uniós csúcson hozhatnak döntést.