Az ukrán acélmágnás sztrájkot hirdetett a szakadárok ellen

Fotó: AFP / VASILY MAXIMOV / AFP / VASILY MAXIMOV

-

Rinat Ahmetov donyecki oligarcha figyelmeztető munkabeszüntetésre szólította fel kedden a vállalatainál dolgozókat - csaknem 300 ezer embert - a kelet-ukrajnai szeparatizmussal szemben. Az Ukrajina televízióban ismertetett közleményében a leggazdagabb ukrán üzletember a fegyveres szakadárok tevékenységét a Donyec-medence elleni harcnak nevezte.


"Felszólítok minden dolgozói kollektívát, hogy kezdjen holnap figyelmeztető tiltakozást a munkahelyén. A vérontásokkal szembeni és a békéért tartandó tiltakozó akció kezdetét sziréna hangja jelzi majd délben minden vállalatnál az egész Donyec-medencében" - közölte a milliárdos, hozzátéve, hogy amíg nem áll helyre a béke, a tüntetésre hívó szirénák minden nap megszólalnak a régió gyáraiban és üzemeiben.

Olekszandr Lukjancsenko donyecki polgármester közölte, hogy a város vállalatainak zöme már támogatásáról biztosította Ahmetov kezdeményezését. Elmondta, hogy szakszervezetek és dolgozói kollektívák jelezték a hivatal felé, hogy figyelmeztető akciót készülnek tartani.

Ahmetov vállalatcsoportja, a Metinveszt acélipari holding elemzők számára érthetetlen módon megállapodást kötött a szakadár "donyecki népköztársaság" képviselőivel, amely alapján acélipari munkások kapcsolódtak be a rendfenntartásba Mariupol városában. Az oligarcha még korábban tárgyalásokat is sürgetett Kijev és a szakadárok között, valamint a terrorellenes művelet leállítását kérte. A múlt héten viszont a szakadárok nyilvános videoüzenetben követelték tőle, hogy adóját ezentúl ne az ukrán államnak, hanem az önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaságnak" fizesse be.


Kelet-Ukrajnában folyatódnak az összecsapások

A befolyásos ukrán oligarcha sztrájkfelhívásával egy időben tovább folytak a harcok a Donyeck megye északi részén lévő Szlovjanszknál. Dmitro Timcsuk katonai szakértő, újságíró jelentése szerint szakadár fegyveresek az előző naphoz hasonlóan kedden ismét tűz alá vették az ukrán katonákat, akik a Karacsun hegyen a tévéadótornyot védik. Timcsuk szervezete, az "Információs Ellenállás" értesüléseire hivatkozva a facebook közösségi portálon közölte, hogy a szakadárok "szokásuk szerint" lakóházakból lőttek aknavetőkkel a biztonsági erők tagjaira, akik közül négyen megsebesültek.