Az újabb doppingügyben is tagad az atlétikai szövetség

-

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség tagadta, hogy eltitkolta volna azt a 2011-es világbajnokságról készült tanulmányt, mely szerint a résztvevők harmada vétett a doppingszabályok ellen.


Az IAAF közleménye kimondja: sosem létezett a szóban forgó vétójog, a szövetség sosem akadályozta meg a jelentés napvilágra kerülését, és mivel fenntartásai vannak a német tudósokat illetően, egy másik rangos kutatócsoportot kért fel a tanulmány átvizsgálására.

A The Sunday Times című brit lap szerint a németországi Tübingen egyetemének tudósai a dél-koreai Teguban rendezett vb során több száz atlétát kérdeztek meg, és összegzésük alapján az 1800 versenyző 29-34 százaléka szegte meg a doppingszabályokat a megelőző 12 hónapban. A The Sunday Times és a német ARD tévécsatorna szerint az IAAF annak fejében engedélyezte a felmérést, hogy cserében vétójogot biztosított magának az eredmények közzététele kapcsán.


Portugalov kulcsfigura lehet

Az ARD szerint a botrány következtében több neves orosz atlétát, edzőt és orvost fenyeget hosszú vagy akár örökös eltiltás. Az érintettek között van a 800 méteren olimpiai bajnok Marija Szavinova és az olimpiai harmadik Jekatyerina Pojsztogova, rájuk állítólag négyéves eltiltás vár. A 800-asokat edző Vlagyimir Kazarint és az orosz szövetség főorvosát, Szergej Portugalovot akár örökre száműzhetik a sportágból.


Az első doppingügy

Az ARD és a The Sunday Times a hónap elején jelentette be, hogy több mint 5000 atléta 12 ezernél is több teszteredményét kapták meg, és közülük több mint 800 versenyzőnek volt legalább egy abnormális értéket mutató eredménye. Ebben az időszakban kiemelt versenyen 146 érmet, köztük 55 aranyat nyertek olyanok, akik gyanúra okot adó mintát szolgáltattak. Neveket nem közöltek, ugyanakkor pénteken kiderült, hogy egyikük a török színekben olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Elvan Abeylegesse. A török szövetség közölte: az etióp származású hosszútávfutó a 2007-es szabadtéri vb-n adott mintájával akadt fent.

A két médium vádjai szerint az IAAF titokban tartotta és nem szankcionálta a doppingvétségeket. Az érintett atlétáknak mindössze egyharmada ellen indítottak eljárást, kétharmadukat egyáltalán nem vonták felelősségre. Az IAAF visszautasította a vádakat, ugyanakkor elismerte, hogy a minták valósak, és a szövetség titkos adatbázisából kerültek ki engedély nélkül.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szombaton vizsgálatot indított az ügyben.