Az új-zélandiak a leggazdagabbak most a világon

Fotó: AFP / BULENT KILIC

-

A trónról a norvégokat taszították le. Magyarország a 47-ik a 149-es listán.


A Legatum Institute londoni székhelyű kutatóintézet a héten tette közzé tizedik éves globális jólét indexét, amelynek alapján rangsorolják a világ leggazdagabb országait.

A szervezet több mint 104 változót vizsgál a lista elkészítése során; nem pusztán azt, hogy például mennyi az egy főre jutó GDP, vagy hogy hány ember dolgozik teljes munkaidőben, hanem ezeknél sokkal érdekesebb adatokat, például hogy hol van a legtöbb biztonságos szerver az országban, mennyire kipihentek a lakosok, és a mindennapi élethez alapvetően hozzátartozó dolgokat is megnézik.

Az index 149 országot vizsgál a világon. Az elmúlt hét évben Norvégia állt az első helyen, de idén letaszították a trónjáról, Új-Zéland tört az élre. A norvégokat a finnek, a svájciak, a kanadaiak követik, és az első tízben van még Ausztrália, Hollandia, Svédország, Dánia és az Egyesült Királyság.

Lecsúszott a top tízes listáról Németország, Luxemburg és Írország. Nyugati szomszédaink, az osztrákok a 14-ek, őket követik a belgák, az Egyesült Államok és Franciaország.

Magyarország a 149 vizsgált ország közül a 47-ik lett, olyan országok előzik meg, mint Horvátország, Görögország, Trinidad és Tobago vagy Katar. Ám jobb a magyarországi helyzet, mint a dél-afrikai, az argentínai és a román.

A lista végén pedig Szudán, a Közép-Afrikai Köztársaság, Afganisztán, majd legvégül a szintén polgárháború sújtotta Jemen szerepel.