Az új Godzilla mindenkit lepofozna (+infográf)

Fotó: AFP / Toho Company / The Kobal Collection / István Hajdu

HÁTTÉR

Meddig ér Godzillának a Habcsókember? Fel tudná-e pofozni Süsüt Hulk? A filmrajongók fel nem tett, kínzó kérdéseire kerestünk választ, és még azt is megtudtuk, ki használhatná fogpiszkálónak a Transformerek vezérét.


Godzilla a szörnyfilmek Nicholas Cage-dzse, minden filmjében hasonló karaktert játszik. Az évek során egyre nőtt az óriási gyík. Apró öt emeletes monszterként kezdte, a körülbelül harminc folytatás alatt megnőtt nyolcvan méterre.1998-ban New Yorkot viszont csak ötven méteres gyíkként taposta le, Puff Daddy legnagyobb sajnálatára.Felszedtél pár kilót, nem?

A 2014-ben érkező új Godzilla film első kedvcsináló videója egy dolgot tesz világossá: a szörnynek volt ideje gyúrni a legutolsó film óta. Még nagyobb lyukakat üt a házakon, amiken átsétál, még rosszabbul jár vele New York, és mintha kicsit vállasabb is lenne. A rajongói oldalak 120 méteres magasságról beszélnek, szóval az új szörnynek nem is kéne lábujjhegyre állnia, hogy átnézzen a Parlament felett. A színészekről lehet tudni, hogy egy-egy filmért több tíz kilót is képesek leadni vagy felszedni. King Kong is igazi profi. Az óriási főemlős első filmje úgy volt fotózva, hogy soha nem lehetett eldönteni, pontosan milyen magas a lény. Az eltérő forgatási helyszínekhez különböző Kong-babák készültek, ráadásul az operatőr is igyekezett minél nagyobbnak és ijesztőbbnek mutatni a gorillát.


Optimus Prime maradjon csak kamion

Listánk robotjai is papírtigrisek a szuper új Godzillával összemérve. A japán animék csatarobotjait úgy találták ki, hogy képesek legyenek mozogni az ember számára épített környezetben is. Ez maximálja a méretüket, még a Transformerek között sem nagyon akad tíz méternél nagyobb. Optimus Prime fogpiszkálónak sem lenne elég a Cloverfield szörnyének. A nyár szörnyesfilmjének, a Tűzgyűrűnek a robotjai viszont már szép nagyok. Városban csak akkor járnak, ha hozzácsapja őket egy szörny egy felhőkarcolóhoz, derékig a vízben gázolva pedig lehetnek akármekkorák. Ha valamire rá kell bízni az emberiség védelmét, mellettük tennénk le a voksunkat.


És ha pofozkodásra kerül a sor?

A tornasorból szörnyek tucatjait hagytuk ki. A Csillagok háborúja Rancorja ugyan ijesztő, amikor majdnem megeszi Luke Skywalkert, de öt méteres magasságával pöttömnek számít. A Super 8 szörnye, minden együttérzésünk mellett sem rúgott volna labdába a Habcsókember mellett. És persze nem tettük fel a legfontosabb kérdést: ha ezek szörnyek és robotok mind egymásnak esnének, ki nyerne?