Az új brit bevándorlási törvény családokat szakíthat szét

Fotó: Getty Images / Daniel Berehulak

-

Szigorítanának az Egyesült Királyságban a bevándorlási törvényen: aki 2 és fél év alatt nem tanul meg angolul egy bizonyos szinten, azt kiutasíthatják az országból.


David Cameron, brit miniszterelnök szerint ez akár családok szétszakítását is jelentheti. A rendelet ugyanis főleg azokra az EU-n kívüli bevándorlókra vonatkozik, akiknek a házastársa már letelepedett a szigetországban, és így könnyebben igényeltek tartózkodási engedélyt. A brit törvények értelmében, ha egy újszülöttnek legalább az egyik szülője érvényes letelepedési engedéllyel rendelkezik, akkor automatikusan megkapja az állampolgárságot.


Előfordulhat tehát, hogy egy nő szül egy gyermeket – aki a letelepedett apuka miatt brit állampolgárságot kap – őt magát viszont kitoloncolják az országból, mert nem tanul meg időben angolul. Mivel semmi sem garantálja, hogy a gyermeket befogadják az anya szülőhazájában, lehet, hogy el kell szakadniuk egymástól – írja az Independent.

„Nem tudjuk garantálni, hogy maradhatsz, ha nem tanulsz meg angolul. Ez kemény, de a hozzánk érkezőknek is van felelősségük” – mondta Cameron a BBC 4-es rádiócsatornájának.A miniszterelnök szerint a lépésre elsősorban az országban élő muzulmán nők integrálása miatt van szükség, mivel 190 ezren közülük nem rendelkeznek megfelelő angol nyelvtudással, 38 ezren pedig egyáltalán nem beszélik a nyelvet. „Ha nem beszéled a nyelvet, a lehetőségeid nagyon beszűkülnek” – tette hozzá. Az új rendelet októberben lép érvénybe.