Az ügyvédek lemondatnák az elnököt

-

Michel Temer elnök leváltására szólította fel vasárnap a brazil ügyvédi kamara a brazil törvényhozást.


Temerről a múlt héten került elő hangfelvétel, melynek tanúsága szerint jóváhagyta a korrupció miatt elítélt parlamenti elnök, Eduardo Cunha megvesztegetését. A brazil ügyvédi kamara szövetségi tanácsa ezért úgy döntött: az elnök leváltása mellett foglal állást, és arra kéri a képviselőházat, hogy indítsa meg az elnök ellen az alkotmányos vádeljárást (impeachment).

A Temerről készült állítólagos hangfelvételt Joesley Batista, a JBS húsipari vállalat tulajdonosa adta át a hatóságoknak. A legfelsőbb bíróság ezt követően az igazságszolgáltatás akadályozása miatt indított vizsgálatot Michel Temer ellen. A taláros testület dokumentumai alapján az ügyvédi kamara arra jutott, hogy az elnök márciusban, amikor Batistával találkozott, elmulasztotta jelenteni a hatóságoknak, hogy bűncselekmény jutott a tudomására.

1992-ben a kamara korrupciós ügybe keveredett Fernando Collor de Mello elnök leváltása mellett állt ki, aki lemondott, mielőtt megindult volna ellene a vádeljárás. 2016-ban az ügyvédi kamara Dilma Roussef elnök elmozdítását is támogatta, akit végül le is váltott posztjáról a törvényhozás. Ezt követően lett elnök Michel Temer.

Vasárnapig kilenc kérés érkezett a törvényhozáshoz, hogy a képviselők indítsák meg a vádeljárást az elnök ellen, aki azt állítja, hogy a hangfelvételt manipulálták, s nem hajlandó lemondani.