Az ügyészségtől hiába várják az OLAF-jelentés nyilvánosságát

Forrás: VS.hu/Zagyi Tibor

-

A Központi Nyomozó Főügyészség nem hozza nyilvánosságra a 4-es metróról készült OLAF-jelentést. Az EU Csalás Elleni Hivatala által készített 100 oldalas anyaga nyomozati dokumentum, ami éppen ezért nem publikus.


A 4-es metróról készült OLAF-jelentés csak akkor publikálható, ha a folyamatban lévő eljárás befejeződött – mondta Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője a Klubrádiónak.

Elsőként a VS.hu írta meg hétfőn az EU Csalás Elleni Hivatalának álláspontját, miszerint nincs szükség jóváhagyásukra a zárójelentés publikálásához. Azt viszont az OLAF elvárja, hogy tartsák be a vonatkozó törvényeket, figyeljenek az adatok védelmére és a szervezetet szabályozó uniós rendelet betartására a publikálás során. Mindezeket lapunk megkeresésére tudatta az EU antikorrupciós nyomozó szerve. Az OLAF azt is közölte, a magyar hatóságok döntésén múlik a jelentés nyilvánossága, amelyek megkapták a dokumentumot.Giovanni Kessler, az OLAF főigazgatója


Csepreghy Nándor szerdán nyilatkozott a VS.hunak. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt mondta, hogy a kormány a teljes anyagot nyilvánosságra akarja hozni, nem kitakarva a személyek azonosítására vonatkozó részeket. Ebben vitájuk van Brüsszellel, az erről szóló tárgyalások még tartanak az Európai Bizottsággal és az OLAF-fal, kompromisszumra nincs jele.


Majd ha vége

Csepreghy azt is mondta, hogy a dokumentumot a Miniszterelnökségen kívül a Központi Nyomozó Főügyészség is megkapta. Azaz, az OLAF állítását figyelembe véve, az ügyészség lenne még jogosult nyilvánosságra hozni. Ezt azonban az ügyészség nem fogja megtenni.


„Mivel az OLAF-jelentés az üggyel kapcsolatos adatokat, elemzéseket tartalmaz, a Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozás iratai között helyezte el. Elemzi, értékeli és levonja belőlük a következtetéseket” – mondta Fazekas Géza. „A pillanatnyi helyzet az, hogy az OLAF jelentése a KNYF előtti nyomozás részét képezi tárgyi bizonyítási eszközként. A büntetőeljárási törvény vonatkozik rá: a nyomozás iratai csak a nyomozás végén lesz a nyomozás érintettjei számára teljes körűen megismerhetők.


Nem az ügyészség mérlegelése, hogy lehetséges vagy nem lehetséges az OLAF-jelentés nyilvánosságra hozása, hanem erről egyértelmű szabályozás van”

– mondta a szóvivő.


Csepreghy csütörtökön átadta a teljes OLAF-jelentést a főpolgármesteri hivatalnak. Ezt az államtitkár jelentette be, az iratokat Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter megbízásából juttatta el Tarlós Istvánnak. A főpolgármester azok közé tartozik, akik már ismerik a jelentést és nyilvánosságra akarják hozni. Erre a célra a főváros honlapját ajánlotta felületként egy héttel ezelőtt.