A román ügyészség újra letartóztatná Markó Attilát

Fotó: MTI/MTVA / Vargyasi Levente

Az RMDSZ volt parlamenti képviselőjét egy kárpótlási ügy miatt helyeznék előzetes letartóztatásba. Korábban is próbálkozott már ezzel a román ügyészség, de a képviselő kivonta magát a nyomozás alól, Magyarországra költözött.


A román ügyészség ismét Markó Attilának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt parlamenti képviselőjének előzetes letartóztatását kéri, mert a volt politikus kivonta magát a nyomozás alól.

Markó Attila elhagyta Romániát; korábban a Kossuth Rádiónak úgy nyilatkozott, hogy Magyarországon akar új életet kezdeni, és azt reméli, hogy Budapest nem adja ki.

Az ügyészség háromrendbeli hivatali visszaéléssel vádolja a volt képviselőt egy kárpótlási ügyben. Másokkal együtt állítólag 85 millió euró kárt okozott az államnak azáltal, hogy a kárpótlási bizottság tagjaként a piaci értéknél jelentősen magasabb kártérítéseket ítélt meg a kommunizmus idején államosított ingatlanokért. Markó Attila korábban elmondta: nem tartja jogszerű eljárásnak, hogy ha egy testületben valaki korrupciós cselekményt követel el, azért a testület egésze feleljen.