Az ügyészség szerint önvédelemből lőtt a rendőr Örkényben

Fotó: MTI/MTVA / Mihádák Zoltán

-

Intézkedés közben lelőtt a rendőr egy 37 éves férfit Örkényben. Ez biztos, de arról már ellentmondanak a nyilatkozatok, hogy az áldozat fel volt-e fegyverkezve a lövés pillanatában, vagy sem.


A rendőrség szerint a 37 éves férfi intézkedés közben rátámadt a körzeti megbízottra Örkény külterületén.

A rendőr a felfegyverkezett férfi támadását „szolgálati fegyverével hárította”, aminek következtében a 37 éves férfi meghalt.

A Központi Nyomozó Ügyészség vizsgálta, jogosan lőtt-e a rendőr. A vizsgálatnak hamar vége lett, pár órával az eset után a szóvivő már azt mondta, a rendőr jogszerűen, önvédelemből lőtt.

Nagy Andrea azt mondta, a dabasi járőr a rá fejszével támadó férfi kezére célozhatott. Tájékoztatása szerint a férfi azért halhatott meg, mert a lövedék célt tévesztett, s a keze helyett a mellkasát találta el.

Az éjszaka ügyészi részvétellel tartottak helyszíni szemlét. Hiába halt meg a 37 éves férfi, az ügyészség próbálja kideríteni, követett-e el bűncselekményt, ezért hivatalos személy ellen elkövetett emberölés kísérlete miatt nyomozást indított. Ha bebizonyosodik a bűnössége, a haláleset miatt lezárják az ügyet.A család máshogy látja

A Roma Sajtóközpont (RSK) azt írta, a 37 éves örkényi férfit lopás miatt jogerősen 1 év 3 hónapra ítélték, de nem vonult be a börtönbe, ezért körözés alatt állt.

A férfi családjának elmondása szerint a rendőrök többszöri sikertelen próbálkozás után tegnap késő este hatoltak be a lakásba, ahol megtalálták a férfit, aki ekkor hirtelen felkapott egy baltát, és kimenekült a lakásból. A rendőrök üldözni kezdték, majd néhány száz méterre a lakásától utolérték, és egy lövéssel lelőtték. A férfi testvére szerint a balta akkor már nem volt a kezében, mert futás közben eldobta. Az RSK szerint tehát ez nem lehetett önvédelem.

A férfi családja is vizsgálatot követelt.