Az ügyészség szerint kukába tettek volna bombát Kézdivásárhelyen

-

A titkosszolgálati feljelentésben kitértek arra is, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom helyi szervezete közvetlen kapcsolatban álltak a Jobbik és a Betyársereg vezetőivel.


Egy október 10-ei összejövetelükön tervezték el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi tagjai, hogy petárdákból összeállított robbanószerkezetet hoznak működésbe Románia nemzeti ünnepén Kézdivásárhelyen, amelyet a katonai parádé útvonala közelében, egy szemeteskukában akartak elrejteni - közölte szerdán a Mediafax hírügynökség ügyészségi forrásokra hivatkozva.

A román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) abban a táblabírósághoz eljuttatott kérésben közölt részleteket az állítólagos merényletkísérletről, amellyel elérte Beke Istvánnak, a HVIM kézdivásárhelyi szervezete elnökének előzetes letartóztatását.

A gyanúsított állítólag azt mondta, a bombát akkor is képes felrobbantani, hogy sem ő, sem családja nem lesz városban. Beke István az október 10-i találkozón elmagyarázta társainak, hogy egy mobiltelefonról a főtéri üzlethelyisége térfigyelő kameráját is távolról el tudja érni, hogy figyelemmel követhessék a román nemzeti ünnepen rendezendő felvonulást - idézte a Mediafax a DIICOT előzetes letartóztatási kérelmét.

Állítólag megbeszélték, hogy a robbantáshoz egy új mobiltelefont használnak, amelyet aztán megsemmisítenek, Beke Attila pedig vásárolt is egy új készüléket a Rezistent telefon.ro webáruháztól.


Megér egy próbát, nem tudhatod, ízlik-e a pizza, ha nem kóstolod meg. Legalább szerzünk egy kis tapasztalatot

- idézte az ügyészség a lehallgatott beszélgetés résztvevőit, akik a "pizzát" a házi készítésű bomba fedőneveként használták.

A Mediafax úgy tudja, a DIICOT-nál október 23-án tett feljelentést a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) a HVIM Kovászna megyei csoportja ellen. A SRI ebben úgy fogalmazott, hogy a csoport tagjai "közvetlen kapcsolatban állnak a magyar szélsőséges Jobbik politikai alakulat, és a - magyar Alkotmányvédelmi Hivatal által terrorista jellegű szervezetként elismert Betyársereg" vezetőivel.

"A tavalyi évtől kezdődően egyes külföldiek, illetve kettős állampolgárok fizikai képességeik fejlesztésére bátorították a szélsőségesen nacionalista HVIM romániai tagjait, erőszakos cselekmények elkövetése érdekében, amelyek autonomista és revizionista célkitűzéseik megvalósulásához (Nagy Magyarország helyreállításához) vezethetnek" - írta az előzetes letartóztatási kérelmében a DIICOT. A bukaresti táblabíróság kedden harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte Beke István Attilát, akit az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésének szándékával gyanúsítanak, amit 10-től 25 évig terjedő szabadságvesztéssel büntet a román büntető törvénykönyv.