Az ügyészség nem érti, miért nem tartóztatják le a bombagyárost

-

A TEK két héttel ezelőtt nagy mennyiségű robbanóanyagot talált négy történelemrajongó fiatal kocsijában. A „bombagyáros” S. Roland a másodfokú ítélet értelmében is szabadlábon védekezhet.


Helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék a Budai Központi Kerületi Bíróság múlt heti döntését, így a robbanóanyag felhasználására szolgáló készülék engedély nélküli tartásával elkövetett robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított S. Roland továbbra is szabadlábon védekezhet – írja a nol.hu.


Az elsőfokú ítélet meghozatala óta elkészült szakértői szakvélemény szerint a fiatalok kocsijában, illetve a szarvasi bombagyárban talált robbanóanyagok és házi készítésű bombák különösen veszélyesek. Az S. Roland ügyében másodfokon döntő bírák azonban közölték, ők csak az első döntés idején már rendelkezésre állt bizonyítékok alapján vizsgálják felül a korábbi döntést.

Úgy tudni, hogy egy Veszprém környéki erdőben találtak rá fémdetektorral a kérdéses tárgyakra. A csomagtartóból páncéltörő gránát, repeszgránát, tojásgránát és lőszerek, valamint egy darab lőport tartalmazó zacskó került elő. Mivel egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy a csapat másik három tagja is tudott volna S. Roland bombagyáráról, az ügyészség csak az ő letartóztatását indítványozta.

Bár hivatalosan nem kommentálták az esetet, a nol.hu értesülései szerint a Fővárosi Ügyészség értetlenül áll a törvényszék döntése előtt. Nem értik, hogy az akár egyszerű csalókat is könnyedén rács mögé küldő testület, miért ilyen könnyelmű a több kiló trotilt, és más, részben instabil robbanóanyagot birtokló S. Rolanddal szemben.