Az ügyészség beidézte a leváltott államfőt

Fotó: MTI/EPA/Pool/AFP / ED JONES/POOL

-

A volt elnök mentelmi joga megszűnt. Eddig erre hivatkozva kerülte el az ügyészeket.


A korrupciós botrány miatt jövő héten kihallgatnák a hatalmából elmozdított Pak Gun Hjét, Dél-Korea volt elnökét az ügyészség. Pak jogi képviselője jelezte: védence kész együttműködni a hatóságokkal. A 65 éves politikus a korrupciós botrány egyik gyanúsítottja, de elnökként többször utasította vissza mentelmi jogára hivatkozva a kihallgatást.

Az alkotmánybíróság pénteken kimondta: a parlament jogszerűen kezdeményezte az államfő elmozdítását. A testület megfosztotta Pakot minden hatalmától és a mentelmi jogától. Az elnök a hétvégén hagyta el a Kék Házként ismert dél-koreai államfői palotát.

Az ország első elnöknőjét, Pak Csong Hi katonai diktátor lányát azért függesztették fel, mert kiderült, hogy bizalmasa, Csoj Szun Szil kormányzati és személyi döntésekbe is beleszólhatott, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt. Emellett a kormányzat a gyanú szerint hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatoktól, és a pénz végül olyan alapítványoknál landolt, amelyeket Csoj ellenőrzött.


Nem az első

Dél-Korea két korábbi vezetője - Cson Du Hvan és Ro Tae Vu - több éves börtönbüntetést kapott korrupcióért, miután távozott az ország éléről. Egy másik exelnök, Ro Mu Hjun 2009-ben levetette magát egy szikláról, miután egy megvesztegetési ügyben kihallgatták.

Eközben az ügyészség szerdán nyomozást indított két dél-koreai konglomerátum, a Lotte Csoport és az SK Csoport ellen a korrupciós botrány részeként. Névtelen források a Yonhap dél-koreai hírügynökségnek azt mondták: az ügyészség arra gyanakszik, hogy az érintett vállalatok tisztességtelen ügyleteket bonyolítottak Pakkal.


Májusban választanak

Dél-Koreában az elnökválasztást május 9-re tűzték ki. Az államfői feladatokat december óta ideiglenes jelleggel Hvang Kjo Ahn miniszterelnök látja el. Ő korábban jelezte: nem tervezi, hogy indul az elnökválasztáson, holott közvélemény-kutatások szerint ő lenne az egyik legesélyesebb konzervatív jelölt.

Táborának nagy szüksége lenne hiteles jelöltre, hogy sikeresen felvegye a versenyt a liberális vetélytársakkal, például Mun Dzsae Innel, a legfőbb ellenzéki tömörülésnek számító Demokratikus Párt egykori vezetőjével.