Az UEFA újra megbüntette a Barcelonát

Fotó: AOP PRESS / MANUEL BLONDEAU

-

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ismét megbüntette az FC Barcelonát, mert szurkolói az elmúlt Bajnokok Ligája-idényben több mérkőzésen is katalán zászlókat lengettek a lelátón.


A spanyol bajnok és kupagyőztes klub honlapján olvasható közlemény szerint 150 ezer eurót (46,8 millió forint) kell fizetniük, de ebből 50 ezret csak akkor, ha a következő két szezonban ismét előkerül a katalán zászló – az úgynevezett estelada – a nézőtéren.

Az estelada a katalán függetlenség támogatóinak jelképe, és mivel az UEFA szerint politikai szimbólumnak számít, tilos a használata a mérkőzéseken. Az FC Barcelonát tavaly is megbüntették ugyanezért, akkor 30 ezer euró volt a bírság.

A klub bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen, és minden lehetséges jogi lépést megtesz, hogy visszavonják a büntetést, mert az „teljesen igazságtalan, és korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát”.

A spanyol kormány megtiltotta a jelkép használatát a Király-kupa májusi Sevilla–Barcelona-döntőjében; az illetékes spanyol bíróság végül mégis engedélyezte, de úgy tűnik, az UEFA nem változtat az álláspontján.