Az Uber szerint munkahelyeket tesz tönkre a kormány javaslata

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-


Az Uber szerint munkahelyeket tesz tönkre, és nem veszi figyelembe 150 ezer, többségében fiatal felhasználó érdekeit a kormány javaslata, amely az eddiginél súlyosabb szankciókkal sújtaná az engedély nélkül taxizókat.

Fekete Zoltán, az Uber magyarországi vezetője Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára pénteki nyilatkozatára reagált.

Magyarországon 1200 autós partner használja az Uber platformját, akik rendelkeznek személyszállítói engedéllyel, befizetik az adókat, és minden egyes utat követően számlát adnak az utasnak – áll az Uber közleményében.

A sajtóban megjelent hírek alapján úgy látják, hogy a kormány tervei alkotmányellenesek, és sértik az uniós jogot is, emiatt a cég minél előbb szeretné megismerni a tervezett változások pontos részleteit. Addig is az Uber folytatja működését Budapesten, és változatlanul kiáll minden egyes autós partnere mellett.

A Fónagy János által ismertetett javaslatok között van, hogy három évre is levehetnék a rendszámát annak, akit ismételten tiltott taxizáson kapnak. A tervezett változásokkal azok a sofőrök is szankcionálhatóvá válnak, akik személygépkocsis személyszállító engedély kiváltásával próbálják legalizálni tevékenységüket.

Az Országgyűlés a javaslat elfogadása esetén felhatalmazást adhat a szakhatóságoknak a bírság ellenére ismételten engedély nélkül végzett diszpécsertevékenység korlátozása érdekében a követelményeknek nem megfelelő szolgáltatást biztosító vagy azt népszerűsítő elektronikus adat ideiglenes hozzáférhetetlenné tételére. A honlapok, alkalmazások blokkolása 365 napra szólhat.

A törvényjavaslatot hétfőn nyújtják be a parlamentnek, amelyet a képviselők három hét, egy hónap alatt elfogadhatnak.